Spreekbeurt

’Pap? Mag ik mijn spreekbeurt bij jou doen?’ Ze is net aan komen huppelen en staart me met haar blauwe kijkers vrolijk aan. Probeer dan nog maar eens nee te zeggen. ’Ja hoor, dat mag wel, heb je al een datum?’ ’Duhhh, die staat al lang op klasbord hoor, heb je dat niet gezien?’ Nee dus, ik heb zoveel apps dat ik die van klasbord af en toe wel mis.

Maar leuk! Ze komt met haar hele klas d’r spreekbeurt doen. 29 jongens en meisjes van groep 4 die hier door de werkplaats en over het hoofdpad stuiteren. Ik zie het al voor me, dat wordt een leuke klus om ze een beetje bij elkaar te houden. In gedachten zie ik ze al een kringetje vormen en naar haar luisteren.

Ik zal haar wel goed voor moeten voorbereiden en een paar leuke verhaaltjes moeten influisteren. Zoals dat de kas twee voetbalvelden groot is. En buiten nog één. En dat er meer dan een miljoen plantjes staan. De volautomatische sproeiboom demonstreren natuurlijk. En die zo programmeren dat ze weet wanneer ze in haar handen moet klappen om hem te laten stoppen. Niks leuker dan een machine die alleen naar haar luistert. Loepjes klaarleggen zodat ze de biologische bestrijders kunnen zien. Dat het gilletje ’ik zie ze, ik zie ze’ waarschijnlijk betekent dat ze hun eigen wimpers zien, doet aan de vreugde niks af natuurlijk. Maar hey, tuinbouw is uiteindelijk ook gewoon entertainment hè?

En ze mogen ook zelf wat doen! Het soortje dat ik naar haar genoemd heb stekken, dat wil ze graag. Ik zal de dag ervoor de stekjes zelf wel knippen, want met die scherpe schaartjes, ik weet het niet, ik wil geen bloedbad, laat staan 29. Maar dan mogen ze wel zelf hun eigen stek steken. Met zelf geschreven naamlabeltje erbij. En onder de stekfolie zetten.

Niemand hoeft te weten, zij zelf ook nog niet, dat ik die kaartjes eruit ga trekken en over 2 weken bij een partijtje ga steken dat veel verder is. Zodat ze de plantjes heel trots uit kan delen en erbij vertellen dat haar vader nog nooit heeft gezien dat een partijtje stekken zo snel aan de wortel is gekomen en zo hard is gegroeid.
’Meid, het wordt de mooiste spreekbeurt ever!’

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties