Studenten helpen bewoners hun tuin klimaatproof te maken

  Studenten Tuin & landschap van Zone.college Almelo helpen bewoners van de IJsselstraat in Almelo hun tuinen klimaatbestendig te maken. De bewoners willen daarmee voorkomen dat het water bij hevige regenbuien de drempel van de voordeur overloopt. De studenten maken op deze manier kennis met de nieuwe thema’s in de branche.

  De samenwerking tussen bewoners en het Zone-college is onderdeel van het project ’Almelo’s Klimaat in Stroomversnelling’ van de gemeente. Dit project heeft als doel de stad meer klimaatbestendig te maken. Harrie Kiekebosch, Klimaatcoach van Almelo’s Klimaat in een Stroomversnelling: „Door verandering van het klimaat krijgen we te maken met extreem hete dagen en abnormaal stevige regenbuien. Daar moet je je ook als individu op voorbereiden.”

  Straat al blank gestaan

  Kiekebosch vervolgt: „In de IJsselstraat waren bewoners best bereid maatregelen te treffen. De straat heeft daar al een paar keer blank gestaan. Drie bewoners hebben samen met de hoveniers-in-opleiding een inspectie van hun voortuin gedaan. Daaruit bleek dat er zeker maatregelen binnen handbereik liggen.’

  „Denk aan tegels eruit en een onderhoudsarme groene tuin erin. Of regenwater wat langer op eigen grond te houden door de regenpijp van het riool af te koppelen”, vertelt Erik, student Tuin & landschap. „Op verzoek werken we ook de mogelijkheid uit van een sedumdak op een schuurtje in de achtertuin.’

  Tuinontwerp

  Daarnaast zullen de mbo-studenten voor de betrokken bewoners een tuinontwerp maken. Ook werken ze aan een boekje met mogelijkheden om je te wapenen tegen hitte én om te voorkomen dat het water van de straat het huis binnen binnenloopt. Overigens waren voor de achtertuin de eisen van de bewoners wel wat specifieker. Erik: „Daar moet je wel met de hele familie lekker kunnen barbecueën.”

  Actuele thema’s

  Zone.college werkt mee aan het project om de studenten kennis te laten maken met actuele thema’s in de branche. Daarbij gaat het om het vergroten van de biodiversiteit en waterbergingscapaciteit, de verbetering van de luchtkwaliteit en het tegengaan van hittestress. De klus wordt uitgevoerd samen met een groenbedrijf.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties