Studenten Wellantcollege pitchten onderzoeken in ‘Dragons Den’

Op maandag 29 maart presenteerden vijftien studenten van het Wellantcollege mbo Aalsmeer de onderzoeksresultaten van hun innovatieopdracht voor een deskundige jury. Wellantcollege had hiervoor de samenwerking gezocht met de Greenports Aalsmeer, Duin- en Bollenstreek en Boskoop, die het evenement in een Dragons Den-achtige setting presenteerden. De Rabobank stelde geldprijzen beschikbaar voor de winnaars.

Een half jaar lang werkten tweede- en derdejaarsstudenten van de opleidingen Green Production en International Green Business aan een door henzelf gekozen innovatieopdracht. Vanuit het practoraat Circulaire AgriBusiness werden onderwerpen uit de tuinbouwsector onderzocht. Dit practoraat heeft als functie om onderwijs en onderzoek met elkaar te verbinden en zet ook zelf onderzoek uit ter verbetering van het onderwijs.

Broeien
Tweedejaarsstudenten Femke Bras en Robin Schaap onderzochten het effect van biostimulanten op de teelt. Hun inspanningen met inhoudsstoffen van planten van een kwekerij uit Zuid-Afrika bleken goed voor de tweede prijs: een bedrag van 125 euro. De eerste prijs voor de tweedejaars, een bedrag van 250 euro, was voor Frans Reeuwijk, Jimmy Rodenburg en Wessel van Gerven. Zij deden onderzoek naar een nieuwe duurzame methode voor het broeien van hyacinten op water. Zij konden verschillende voordelen aantonen van water ten opzichte van de gebruikelijke potgrond: schoner, goedkoper en beter voor het imago.

Op de foto: Rene Gomersbach (Rabobank) en studenten Frans Reeuwijk en Wessel van Gerven die de eerste prijs wonnen voor een onderzoek naar het effect van biostimulanten

Alchemilla
Studenten Nick de Klerk en Thijs Nulkes deden onderzoek naar meerjarig telen van alchemilla in West-Italië. De twee waren voor hun onderzoek afgereisd naar de kwekerij in de buurt van Rome om met eigen ogen vast te stellen hoe de planten geoogst en getransporteerd worden en hoe ze meerjarig geteeld kunnen worden. Het tweetal won eveneens 125 euro.

Groensector verdient aandacht
Volgens Monique van Weerdenburg van Greenport Aalsmeer was deze eerste editie van Dragons Den zeer geslaagd. „De groensector verdient het om aandacht te krijgen. Er zijn de komende tijd zoveel mensen nodig in deze branche, dat de studenten van Wellantcollege zeker kunnen zijn van een baan.”

De jury van de Dragons Den bestond uit Martin Hogenboom (directeur Vireõ Plant Sale), Rene Gomersbach (sectorspecialist Tuinbouw Rabobank Groep), Jan Willem Lut (directeur SERCOM Regeltechniek BV), Linda Hoogendoorn (directeur VarB) en Ilse Zaal (gedeputeerde Landbouw & Economie van de provincie Noord-Holland).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties