Toch weer beregenen

Na de overvloedige neerslag in februari is de bovengrond weer zo droog, dat beregenen weer noodzakelijk is in de boomkwekerij.

Niet alleen percelen met jonge aanplant worden weer beregend, maar ook vaststaande percelen, zeker op de zandgronden zoals hier in regio Lottum:

Foto: Arno Engels

Door de vrij natte winter (landelijk gemiddeld 245 mm neerslag tegen 195 mm normaal) was het droogteseizoen op 1 april volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling ’normaal’ begonnen. De grondwaterstanden waren op die datum vrijwel overal hersteld. Door te weinig of helemaal geen neerslag in de laatste weken dreigt het peil weer in sommige gebieden te dalen. Vooral in de Achterhoek en op de Sallandse Heuvelrug dreigen weer watertekorten te ontstaan, meldt De Stentor.

In Brabant lijkt het vooralsnog mee te vallen, gezien de grondwaterkaart van Brabantse Delta van dinsdag 14 april: groen betekent normaal voor deze tijd van het jaar, oranje is lager dan de stand eens in de 5 jaar, rood is lager dan de stand eens in de 10 jaar.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties