Toenemende Britse import baart HTA zorgen

Britse retailers importeren dit jaar meer boomkwekerijproducten en perkplanten dan vorig jaar, blijkt uit nieuwste marktgegevens van de Horticultural Trades Association.

Volgens de HTA importeert 65% van de grotere Britse retailers (met name groepen en ketens van tuincentra en bouwmarkten) meer perkplanten dan in 2019, omdat ze die in het voorjaar onvoldoende bij Britse kwekers konden krijgen. Bijna de helft van die retailers importeert meer boomkwekerijproducten, en 40% importeert meer vaste planten.

Tegelijkertijd verwacht 52% van de Britse sierteeltkwekers (boomkwekerij en bloemisterij) een omzetdaling van juni tot augustus, omdat zij volgens de HTA tijdens de Britse lockdown geen gewassen konden kweken. Nadat tuincentra weer opengingen, nam de vraag toe die volgens de HTA is ingevuld door import.

’Risico’s op verwoestende ziekten en plagen’

De HTA pleit (opnieuw) bij de Britse overheid om de Britse sierteelt te ondersteunen. Anders wordt het Verenigd Koninkrijk meer afhankelijk van import. ’Met de risico’s op verwoestende ziekten en plagen die we juist willen tegenhouden, zoals Xylella fastidiosa, essentaksterfte en de Oost-Aziatische boktor’, waarschuwt de HTA.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties