Treeport: ’Kwart boomkwekers vreest meer dan 50% schade’

Een kwart van de Treeportleden verwacht een omzetdaling van meer dan 50% als gevolg van de coronacrisis. Ook neemt volgens 60% van de kwekers de kans op wanbetaling toe. Dat blijkt uit een door Treeport gehouden enquête.

Van de Treeportleden verwacht 40% op korte termijn een omzetdaling van minder 25%, een kwart rekent op 25 tot 49% schade, en nog eens een kwart ’vreest’ een omzetdaling van meer dan 50%.

De Treeport-leden zijn twee scenario’s voorgelegd: in het eerste scenario worden de huidige maatregelen nog een tijd doorgezet, het tweede scenario gaat uit van het instellen van een volledige lockdown. In beide gevallen gaat het om zowel het nog lopende leverseizoen als seizoen 2020/2021.

Bij lockdown €10 miljoen schade

Bij het eerste scenario waarbij de huidige maatregelen worden gehandhaafd, bedraagt het verwachte omzetverlies op korte termijn meer dan €5,5 miljoen. In geval van een lockdown vrezen kwekers een omzetverlies van meer dan €10 miljoen.

In aanloop naar seizoen 2020/2021 verwachten de kwekers in scenario 1 bijna €3,5 miljoen aan lagere voorverkoop. Bij een volledige lockdown tempert de omzet naar verwachting met ruim €8,5 miljoen.

€1,7 miljoen wordt niet of laat betaald

Kwekers verwachten 60% aan wanbetalingen. Bij het eerste scenario verwachten zij dat bijna €1,7 miljoen niet of erg laat zal worden betaald. Dit bedrag verdubbeld naar verwachting bij een lockdown.

De resultaten van de enquête worden door vertegenwoordigers van Treeport gebruikt als input voor gesprekken met diverse instanties over schadefondsen en schaderegelingen.

Van de groep respondenten (32) levert vrijwel iedereen aan kwekerijen/collega’s, iets meer dan de helft via retailkanaal en een kwart aan de institutionele markt. Van de respondenten exporteert 90%, waarbij de volgende landen meest genoemd worden: België, Duitsland, Polen, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

32 Treeportleden vulden de enquete in. Foto: Ron Barendse

Toelichting op te vragen

De volledige resultaten van de enquête zijn met de Treeportleden gedeeld. Geïnteresseerden niet-leden kunnen een toelichting aanvragen via telefoonnummer 076-5995000, of per e-mail info@treeport.eu.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties