Tuinbranche Nederland onderzoekt middelengebruik tuinplanten

Tuinbranche Nederland heeft deze zomer bij diverse tuincentra monsters genomen van tuinplanten en deze gecontroleerd op de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen. Resultaten hiervan zijn nog niet beschikbaar.

De afgelopen jaren is Greenpeace een aantal keer naar buiten gekomen met alarmerende berichten over het middelengebruik bij tuinplanten. De milieuorganisatie baseerde zich hierbij op eigen onderzoek.

Als reactie hierop heeft Tuinbranche Nederland, branchevereniging voor tuincentra, eerder al besloten om zelf ook onderzoek onder haar leden te doen. „Wij willen niet wachten op resultaten van andere partijen, maar ook zelf weten wat er speelt”, zegt Frank van de Heide, directeur van Tuinbranche Nederland. Afgelopen zomer zijn daarom bij diverse tuincentra monsters genomen van tuinplanten. De resultaten hiervan zijn nog niet beschikbaar, maar zullen volgens Van der Heide te zijner tijd worden gedeeld. In het voorjaar wordt de monstername herhaald.

Velt-onderzoek

Van der Heide reageert eveneens op het onderzoek van Velt dat vorige week naar buiten kwam. Uit dit onderzoek blijkt dat tuincentrummedewerkers consumenten vaak als eerste het gebruik van bestrijdingsmiddelen adviseren in strijd tegen onkruid, terwijl volgens een vorig jaar afgesloten Green Deal juist milieuvriendelijke alternatieven als eerste zouden moeten worden geadviseerd. „Ik vind het jammer om dit te moeten constateren. Wij streven er naar dat tuincentrummedewerkers kennisdragers zijn. Die rol kan dus nog beter. Wij gaan binnenkort om de tafel met Velt om te zien wat wij van hen kunnen leren”, aldus Van der Heide.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties