Hortipoint Tuinders laten mobiele waterzuivering voorlopig links liggen

  Tuinders laten mobiele waterzuivering voorlopig links liggen

  0

  Bij Waterson en Marel Zuivert, twee bedrijven waar telers mobiele waterzuivering kunnen inhuren, stromen nog niet massaal opdrachten van tuinders binnen. De bedrijven hadden verwacht dat er vooral vanuit de groenteteelt – in verband met de teeltwisseling – vraag zou zou zijn naar mobiele waterzuivering, maar behalve informatieverzoeken zijn er nog geen concrete opdrachten binnengekomen, zo meldt het internetplatform Glastuinbouw Waterproof.

  „We hadden verwacht dat het rond de teeltwisseling drukker zou zijn met opdrachten voor mobiele waterzuivering, maar het loopt nog niet storm”, aldus Joyce Sonneveld van Waterson. Ook Steef Bruinen van Marel Zuivert merkt dat in de aanloop naar de teeltwisseling groentetelers nog afwachtend zijn als het gaat om mobiele waterzuivering. „Ze proberen de silo’s zo leeg mogelijk te krijgen en het afvoeren van water uit te stellen, want dat kost geld. We verwachten dan ook nog wel last minute opdrachten.”

  Bruinen waarschuwt voor de risico’s van dergelijke last minute opdrachten. „Als tuinders tijdens de teeltwisseling bellen met de vraag ’kun je morgen komen zuiveren?’ kan dat weleens op problemen stuiten. We kunnen tenslotte niet toveren.” Hoe eerder de bedrijven voor waterzuivering weten wanneer ze moeten komen om te zuiveren, hoe beter het werk is in te plannen. Zo kan een teler alvast een inschatting doorgeven van het aantal te zuiveren kuubs. Op het moment van zuiveren wordt dan het definitieve aantal kuubs gemeten.

  In het Westland mogen telers met een rioolbuffersilo (met telemetrie) maximaal 0,5 m3/uur per ha lozen. Omdat Marel 5 à 7 m3 per uur zuivert, stelt het bedrijf 40 kuubs watercontainers ter beschikking om het gezuiverde water in te bufferen. In ander gebieden kan het rechtstreeks het riool in. De inzet van een buffer voor gezuiverd water is vooral van belang voor telers in het Westland die geen telemetriebuffer hebben om op het riool te lozen.

  Reageer op dit artikel

  avatar