Turkije kritischer op Nederlandse bomen

Nederlandse kwekers die bomen exporteren naar Turkse klanten, merken dat er spanningen zijn tussen Turkije en Nederland.

Vrachtwagens uit Nederland worden aan de Turkse grens strenger gekeurd. „Wat normaal gesproken geen probleem is, hoe klein ook, kan nu wel een probleem zijn”, zegt Jaap Huisman, verkoper van Volentis uit Kesteren.

De Turkse autoriteiten lijken kritischer op Nederlandse import sinds de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Turkse ondernemers mogen wel zaken blijven doen met Nederlanders, hoort Huisman. In de export houdt hij het zakelijk. „We geven geen aandacht aan de politiek.”

Onzekerheid op groeiende markt

De laatste jaren groeit de Turkse bomenmarkt. Ook dit seizoen zijn er vanuit Nederland weer diverse partijen naartoe gegaan. Sinds de couppoging vorige zomer neemt de onzekerheid op die markt wel toe. Er zijn namelijk ambtenaren op straat gezet. „Als daar je contactpersoon bij zit, kan het nadelig zijn”, zegt een anonieme exporteur.

„Aan de andere kant gaat de handel door. Zaken zijn zaken”, aldus de exporteur. „Als je vriendjes hebt bij een overheid, heb je eerder handel. Dat is in ieder land wel realiteit. Niet alleen in Turkije.”