De Boomkwekerij Nieuws Twijfels over bestemmingsplan voor boomkwekerij in Ingen

Twijfels over bestemmingsplan voor boomkwekerij in Ingen

0

Omwonenden en de Milieuwerkgroep Buren hebben bezwaar gemaakt tegen de vestiging van een boomkwekerij aan de Woudstraat in Ingen. De Raad van State behandelde onlangs hun hoger beroep, nadat ze hun zaak eerder verloren bij de rechtbank in Arnhem.

Boomkwekerij van de Bijl mag van de gemeente Buren 20 hectare laanbomen aanplanten. Een deel daarvan is intussen gerealiseerd. Aanvankelijk ontbrak hiervoor een vergunning, waardoor Omgevingsdienst Rivierenland de eerste grondbewerkingen stillegde.

Intussen is de vergunning verleend op basis van het geldende bestemmingsplan dat een boomkwekerij op deze plek toelaat. Over dat bestemmingsplan bestaan echter twijfels bij de Raad van State. Omdat het plan inmiddels onherroepelijk is, kan dit niet meer worden aangevochten.

Vraagtekens

De Raad stelt echter ook vraagtekens bij de verleende vergunning. Zo is het voor de Raad de vraag of de vergunning het rooien van laanbomen toelaat na een groeiperiode van zes jaar. Volgens de gemeente valt het rooien er vanzelf onder, want er is een boomkwekerij vergund. Volgens de Raad ligt het juridisch ingewikkelder. Het zou dus kunnen dat voor het rooien later nog apart een vergunning moet worden aangevraagd.

Daar ligt feitelijk de kern van het geschil. De omwonenden en de Milieuwerkgroep wijzen naar het bestemmingsplan dat graven in de grond dieper dan 40 cm verbiedt. Het gaat namelijk om een archeologisch waardevol gebied. Boomkweker Van de Bijl zegt dat dit geen probleem is. De schep waarmee de bomen na zes jaar met wortel en al worden gerooid, gaat niet dieper dan 40 cm volgens de boomkweker.

Geen vertrouwen

De bezwaarmakers hebben daar geen vertrouwen in. Ze wijzen daarbij op rapportages van deskundigen die twijfelen dat er voor het rooien niet dieper wordt gegraven dan 40 cm. De advocaat van de boomkweker stelt dat het wél kan.

De rechters van de Raad kwamen met nog een probleem. De regels van het bestemmingsplan lijken tegenstrijdig te zijn. Dat kan betekenen dat de gemeente ongewenste ontwikkelingen op de boomkwekerij niet kan tegenhouden. De Raad gaat daar heel secuur naar kijken, voordat goedkeuring aan de vergunning kan worden gegeven. De uitspraak volgt binnen twee maanden.

Reageer op dit artikel

avatar