Uitwerking zuiveringsplicht nog steeds niet duidelijk

De exacte uitwerking van de zuiveringsplicht voor restwater is nog steeds niet bekend, terwijl de nieuwe regels al over twee maanden ingaan.

Voor grote glastuinbouwbedrijven is inmiddels wel een uitgebreid protocol opgesteld, maar voor boomkwekerijen met kassen of permanente tunnels zijn de regels nog steeds niet duidelijk, zegt Henk Raaijmakers.

De enige regel die volgens de voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten is opgenomen en betrekking heeft op boomkwekerijen, is: ’Voor afwijkenden omstandigheden is maatwerk mogelijk’.

Raaijmakers zegt gevochten te hebben om die regel namens LTO Open teelten in het protocol te krijgen. Het is nu aan de afzonderlijke waterschappen om te duiden wat maatwerk precies kan zijn en aan welke criteria boomkwekerijen met ondersteunend glas moeten voldoen.

Meld systeem voor 1 januari

De zuiveringsplicht gaat per 1 januari 2018 in, maar zolang die criteria niet bekend zijn, kan er niet op gecontroleerd worden, aldus Raaijmakers. „Het enige wat je dus als kweker moet doen, is voor 1 januari bij je waterschap melden welk systeem je nu gebruikt, en welke stappen je wilt zetten om te voldoen aan de plicht.”

Vanwege de zuiveringsplicht zijn al diverse praktische maatregelen te nemen. Lees in komend vakblad welke opties er zoal zijn.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties