VGB: plantenomzet februari 8% lager

Nederlandse sierteeltexporteurs verkochten in februari voor 8% minder aan kamer- en tuinplanten dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral de export naar Duitsland en Rusland staat onder druk, zo blijkt uit cijfers van Floridata.

De plantenexport van sierteeltexporteurs naar Duitsland kromp tot en met februari met 12% en kwam daarmee uit op €84 miljoen. De plantenexport naar Rusland daalde in de eerste twee maanden met €23 miljoen tot €37 miljoen. De vorig jaar ingezette daling van de exportwaarde naar Rusland zette de afgelopen maanden met een krimp van 32% versneld door.

De achterstand in kamer- en tuinplanten schrijven leveranciers aan tuincentra toe aan minder gunstig weer ten opzichte van de eerste maanden van vorig jaar.

Engeland en Frankrijk in de plus

Engeland en Frankrijk doen het als exportbestemming van bloemen en planten goed en daarmee compenseren zij het omzetverlies Duitsland ruimschoots. De groei op Engeland wordt voor een deel veroorzaakt door de gunstige koers van de pond. Volgens de VGB stijgt de exportomzet richting Engeland van planten harder dan die van snijbloemen.

Een overzicht van de top 10 exportlanden vindt u hier.