Van der Peijl kweekt als eerste Amerikaanse Encore Azaleas

Plantipp en Van der Peijl Tuinplanten brengen als eerste in Europa planten op de markt van het Amerikaanse consumentenmerk Encore Azaleas.

Encore Azaleas staat voor een collectie azalea’s die telkens opnieuw bloeien, in het voorjaar en in het najaar. Het merk is al ruim 15 jaar op de Noord-Amerikaanse markt waar het via retailers en hoveniers wordt verkocht aan consumenten.

Achter het merk schuilt de veredeling van Robert Lee, in Amerika bekender als Buddy Lee, van Plant Development Services in Louisiana. Lee ging azalea’s die traditioneel in het voorjaar bloeien, kruisen met de zomerbloeiende azalea (ofwel Rhododendron oldhamii). Het kruisen en testen heeft intussen geleid tot de Encore-collectie van 31 verschillende variëteiten. Die collectie blijft volgens Encore verder uitbreiden.

Jean-Pierre van der Peijl raakte via Plantipp in contact met de Amerikaanse veredelaar en zijn merk. Drie jaar geleden begon de Zundertse kweker met het kweken van de eerste planten en variëteiten. „Ze bleken niet allemaal goed te bloeien in ons klimaat, daar stond ik wel even van te kijken. Maar nu heb ik in elk geval drie variëteiten die het wel goed doen.”

Vorig jaar kwam Lee zelf nog kijken op de kwekerij in Zundert. Van der Peijl is niet verplicht om de planten te kweken volgens Amerikaanse standaarden van Encore Azaleas (zoals dat wel moet bij planten van andere Amerikaanse merken). Toch heeft de kweker vergelijkbare containers laten maken: in dezelfde kleur en met hetzelfde logo van Encore. „Dat vind ik zelf ook het mooist.”

Onlangs heeft Van der Peijl weer een nieuwe partij opgepot, klik hier om een filmpje daarvan te zien. Komende zomer zijn de eerste planten afgekweekt en leverbaar. Een aantal is reeds gereserveerd door Intratuin. De kweker heeft het merk nog niet op een beurs gepresenteerd. „Dat gaan we in augustus op Plantarium doen.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties