Van handmatig strooien naar uitzetten met drones

Koppert organiseerde vorige week voor het eerst een bijeenkomst specifiek voor boomkwekers. Een middag waar de actuele mogelijkheden werden toegelicht, maar ook een kijkje werd gegeven in de ontwikkelingen waar Koppert mee bezig is.

Met het inzetten van roofmijten tegen spint is in de boomkwekerij de laatste decennia goede ervaringen opgedaan. „Maar ingeburgerd is het nog zeker niet”, aldus Rianne Lek van Koppert. Zij gaf de aanwezigen uitleg over mogelijkheden van diverse natuurlijk vijanden in de boomkwekerij tijdens de speciale middag.

En gebeurde dat uitzetten van die natuurlijke vijanden in het verleden vanuit een strooibus, inmiddels wordt er gezocht naar mogelijkheden om dit sneller en efficiënter te doen. De airbus, een verblazer was daarin al een grote stap. „Maar voor toepassing bij grootschaliger kwekerijen moest dit nog minder arbeidsintensief”, vertelde Peter van Duijn, bij Koppert verantwoordelijk voor smart pharming. Koppert ziet drones daarbij als een serieuze mogelijkheid. In de teelt van aardbeien zijn de eerste ervaringen opgedaan met het uitzetten van roofmijten met een drone met goed resultaat. „Ook met een drone komen de mijten op hun pootjes terecht”, aldus Van Duijn.

Lees in De Boomkwekerij 24 het verslag van de bijeenkomst bij Koppert. Het verslag is ook hier te lezen in het digitale magazine van De Boomkwekerij (alleen met inlog). 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties