‘Veel exoten zullen invasief zijn in Nederland’

  Honderden uitheemse planten en dieren zullen zich invasief gedragen als ze in Nederland arriveren. Dat blijkt uit een risicobeoordeling door de NVWA van nieuwe invasieve exoten.

  De risicobeoordeling is weergegeven in een rapport dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opgesteld voor de aankomende EU-verordening voor invasieve exoten.

  De NVWA heeft de risico’s van in totaal 712 soorten onderzocht die Nederland mogelijk bedreigen. Hiervan kunnen zich 433 soorten na introductie vermeerderen. Van dit aantal hebben 90 soorten (waaronder 28 soorten planten) zo’n hoog ecologisch risico, dat de NVWA ze bestempelt als invasief voor Nederland.

  Handel
  De belangrijkste weg voor die soorten om Nederland binnen te komen, is volgens de NVWA internationale handel: de import van sierteeltproducten, andere tuinbouwproducten, dieren en aquariumhandel. Azië vormt de belangrijkste bron van invasieve planten en dieren, Noord-Amerika van invasieve waterorganismen.

  De EU-verordening voor invasieve exoten is afgelopen voorjaar goedgekeurd door het Europees Parlement en gaat waarschijnlijk vanaf 1 januari 2015 gelden. Het wordt de eerste EU-regelgeving die ervoor moet zorgen dat zulke exoten buiten de EU blijven. Anders bedreigen ze de biodiversiteit en ecosysteemdiensten.

  Bron: De Boomkwekerij