Veilige bankrekening?

‘Staat mijn geld veilig op mijn bankrekening?’, die vraag krijg ik nog met regelmaat. Op deze vraag kan ik geen antwoord geven want ik ben niet alleen beroepsmatig beknot maar ik weet het écht niet.

Ik kan immers niet kijken in de financiële keuken van banken. Verwijzing naar financiële vakbladen en internet is mijn enige mogelijkheid. Zowel particulieren als ondernemers krijgen het Spaans benauwd bij de gedachte dat hun spaarcenten op een soort van Cypriotische wijze kunnen verdwijnen. Het geld om nieuw plantgoed te betalen, zou maar eens van de ene op de andere dag verdwijnen. Dan zit je als kweker meteen in zwaar weer.

Vooralsnog geldt in Nederland het depositogarantiestelsel. Dit is een garantieregeling die wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bank. Dit lijkt per 1 juli 2015 een extra lichtpuntje te geven want dan moeten alle deelnemende banken vooraf geld in een garantiefonds storten. Het is dus geen garantie van de Nederlandse overheid zoals velen denken. Indien het garantiefonds leeg raakt, moeten de banken bijstorten. De grote en hopelijk hypothetische vraag is, wat er zou gebeuren indien een Nederlandse grootbank in serieuze problemen komt? Hebben dan de andere banken voldoende reserves voor het depositogarantiestelsel? Ik weet het niet.

In het depositogarantiestelsel is aangegeven dat bedragen tot 100.000 euro per rekeninghouder gegarandeerd zijn. Dat geldt echter alleen voor particulieren en kleine ondernemingen met een beperkte publicatieplicht. Daarvan worden de saldi van alle rekeningen van dezelfde rekeninghouder die bij de in de problemen geraakte bank worden aangehouden, bij elkaar opgeteld. Hierbij worden ook de saldi van bankrekeningen die geregistreerd zijn op naam van de maatschap of vennootschap onder firma betrokken indien men daarvan maat of vennoot is. Komt de optelsom hoger uit dan 100.000 euro, dan wordt het meerdere niet uit het depositogarantiefonds vergoed. Zo staat dat nu in het depositogarantiestelsel.

Het spreiden van banksaldi tot 100.000 euro over verschillende banken of een dergelijk bedrag op naam zetten van eigen kinderen, leidt ertoe dat men beter gebruik maakt van het depositogarantiestelsel. Het leidt wel tot meer administratieve rompslomp. Maar zelfs dan moet je alert op het eigen geld blijven en eigenlijk is dat triest. Juist bij een bank zoek je immers zekerheid en vertrouwen.