‘Vergeet boomkwekerij niet in EU-steunpakket’

De miljoenensteun van de Europese Commissie aan boeren heeft ook tot acties vanuit de boomkwekerij geleid.

LTO-hoofdbestuurder Léon Faassen heeft maandag in Brussel, tijdens overleg met Europarlementariërs Huitema en Schreijer-Pierik en staatssecretaris Dijksma over EU-steun aan boeren, nog persoonlijk aandacht gevraagd voor andere sectoren, waaronder de boomkwekerij. „Ook boomkwekers hebben te lijden onder de Ruslandboycot en de verschillen in regelgeving binnen de EU.”

Faassen houdt een dubbel gevoel over aan het overleg in Brussel. „Aan de ene kant willen we allemaal een vrij Europa met vrije marktwerking, iets wat voor boomkwekers al normaal is. Aan de andere kant vragen we hulp als het tegenzit. Zolang er geen gelijkheid is in regels en kosten, blijven we de huidige problemen houden.”

Brief van rozenkweker

Ook rozenkweker Patrick Wijnhoven heeft bij Dijksma aan de bel getrokken. In een brief aan de staatssecretaris verzoekt Wijnhoven om de boomkwekerij niet te vergeten in het Brusselse steunpakket voor boeren. „Boomkwekers springen niet zo snel op tractoren naar Brussel, omdat we het altijd zelf hebben gered. Maar nu staat door regelgeving bij veel bedrijven het water boven de lippen”, schrijft Wijnhoven.

De rozenkweker, mede-eigenaar van Roparu Rozen en tevens LLTB-bestuurslid voor de boomkwekerij, verwacht dat boomkwekers procentueel „zeker zoveel interen als melk- of veeboeren. De verliezen die wij afgelopen jaar hebben gehad, en komend jaar krijgen, zijn extreem.”