Verslijten

  „Hey Michel, long time no see, hoe ist?” Ik steek mijn hand uit om mijn oude vriend een hand te geven.  „Doe maar niet, ik heb nogal wat blaren en dat doet behoorlijk zeer.” Ik schiet in de lach. „Teveel coniferen gerooid jongen?” „Nee, ik heb het terras schoon gekrabd, er zat nogal wat mos tussen de tegels. Vroeger nam ik nog wel eens wat mee van het werk, om het goed schoon te maken, maar ja, het moet nu biologisch hè, da’s beter, krabben.”

  „Dus van een terrasje schoonkrabben heb jij blaren? Watje, niks gewend, hoe kan dat nou?” „Nou, ik zit tegenwoordig op een minigraver, of op een loadertje, ik raak geen schop meer aan. Ik schep zo zes kluiten in één keer op de kar. En in de loods, kluiten potten, stapelen, laden, lossen, alles gaat machinaal man, we staan erbij en kijken ernaar. Ik heb pas weer een cursus gedaan om die software van die apparaten beter te leren kennen. Ik zit meer achter een pc, dan dat ik werk.

  Voordeel is dat ik me ’s avonds niet meer om hoef te kleden, dat materiaal waar ik mee werk is allemaal elektrisch en ge-airconditioned, heerlijk, weg met die versleten werkkleren, elke dag lekker casual. Maar vroeger man, dat kluiten steken, daar kreeg je grote neusgaten van. Ik voelde me zo sterk als een beer. Nu ga ik drie keer in de week naar de sportschool, anders groei ik dicht. Ik kreeg al moeite met de vuilniszak aan de straat zetten.

  Maar ik ben blij dat ik mijn baantje nog heb. Die computergeneratie staat te springen om bij ons te werken, wist je dat? Iedereen wil met dit spul werken. Al die machines, tis een soort gamen de hele dag hè? Dan sta je weer met zo’n joystickje te spelen, dan zit je weer de beelden van die drone te bekijken of alles goed groeit. Of je zit de output van de stekrobot te analyseren, want we maken onze eigen stek tegenwoordig, fluitje van een cent met zo’n ding.

  Nadeel is wel dat ik nog lang niet met pensioen kan. Vroeger viel dit onder de ‘zware beroepen’ en dat leverde pensioenvoordeel op. Maar nu, ik verslijt niks op zo’n werkdag, ik hou dit wel vol tot mijn 70ste.  Als ik thuis niet teveel hoef te werken dan tenminste.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties