‘Verticaal bos’ wint internationale hoogbouwprijs

Een woontoren in Milaan heeft de Internationale Hoogbouwprijs 2014 gewonnen. De toren is zodanig ontworpen, dat langs de gevels honderden bomen en duizenden planten kunnen groeien.

De toren is ontworpen door het Italiaanse architectenbureau Boeri Studio en heet Bosco Verticale (‘Verticaal bos’), meldt Deutsche Baumschule.

Het gebouw bevat 113 woningen. Rondom, met name op balkons en langs gevels, zijn beplantingsbakken gemaakt. Hierin groeien 480 grote en middelgrote bomen, 250 kleine bomen, 5.000 struiken en 11.000 vaste planten en bodembedekkers. Als al dit plantmateriaal horizontaal zou worden uitgeplant, zou het een ‘bos’ zijn van 1 ha.

Door al het groen ontstaat een gunstig microklimaat rondom de toren. Er wordt zuurstof geproduceerd, en CO2 en fijnstof opgenomen.

De Internationale Hoogbouwprijs is een initiatief van de Duitse stad Frankfurt, het Deutsches Architekturmuseum en DekaBank. De prijs (waaronder een bedrag van €50.000) is bestemd voor een gebouw dat het beste vormgeving, duurzaamheid en kwaliteit verenigt.