’Vertrek Dijksma komt op ongelegen moment’

Het vertrek van staatssecretaris Economische Zaken Sharon Dijksma komt volgens LTO Nederland op een ongelegen moment. „Met markt, inkomen en duurzaamheid liggen er bij Economische Zaken een aantal stevige dossiers.”

Dat zegt Albert Jan Maat in een reactie op het vertrek van Dijksma naar het ministerie van Milieu en Infrastructuur. Verder zegt hij: „Ze wist onze sector op waarde te schatten, zie haar inzet in Brussel en op het terrein van bijvoorbeeld nieuwe afzetmarkten en exportbevordering. We hadden liever gezien dat ze was gebleven.” Met haar beoogd opvolger Van Dam wil LTO Nederland op korte termijn kennismaken. „We heten hem welkom en willen gauw kennismaken en hem dichtbij de praktijk, dus op agrarische bedrijven, laten zien wat boeren en tuinders presteren”, aldus Maat.

Benoeming dinsdagavond
Dijksma en Van Dam worden volgens de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdagavond benoemd.
Dijksma wordt de nieuwe staatssecretaris van Milieu en Infrastructuur. Zij volgt de vorige week afgetreden Wilma Mansveld op. Van Dam wordt de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken en zal zich onder andere bezighouden met landbouw en natuur.

Gewasbescherming
Beide staatssecretarissen gaan voor een deel over het dossier gewasbescherming. Dijksma gaat straks over de gewasbescherming buiten de landbouw. Van Dam houdt zich in zijn nieuwe functie bezig met gewasbescherming in de landbouw. Hieronder vallen ook zaken als toelatingen voor neonicotinoïden.

Bronnen: Tuin en Landschap, LTO Nederland