’Verwacht weer run in handel op VK’

Uiterlijk 31 oktober heeft het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten, maar er heerst nog altijd onduidelijkheid over de Brexit. Zolang dat blijft, verwacht Jaap Kolff (Kolff Plants) enorme drukte in de handel op het VK.

„Ik geloof nog steeds niet dat er een harde Brexit komt, en mijn gezonde verstand zegt dat het met een sisser afloopt. Maar hoe het moet met de handel in november? De uiterste vertrekdatum 31 oktober komt ons heel slecht uit, want dat is vlak voor het blote-wortelseizoen.

Voor de eerste datum 29 maart hadden we het enorm druk, omdat er heel veel Britse orders naar voren waren gehaald. Er was toen niet genoeg transportcapaciteit, ferries zaten vol. Ik weet zeker dat er voor 31 oktober weer orders naar voren worden gehaald. Nu is het vanwege de vakantie relatief rustig, maar we hebben al veel orders binnen voor het najaar en het volgende voorjaar. Business as usual.

In juli heb ik weer door Engeland gereisd. Als je niet oppast praat je zo een half uur over de Brexit; ik had me voorgenomen om het zoveel mogelijk over ons werk te hebben. Een aantal klanten is Brexiteer. Als we het over de Brexit hadden, dan ging het over praktische dingen in de handel, niet over politiek.

Voor een deel kun je je voorbereiden op de Brexit, wat ook gebeurt, maar voor een deel niet. Ik vraag me bijvoorbeeld af of er in het najaar wel voldoende gestoomde pallets en ander verpakkingshout aanwezig zijn. Kleine zendingen worden een probleem vanwege keuringen, en ik denk niet dat keurmeesters ook op zondag gaan inspecteren. Snel leveren en just in time wordt ook moeilijker.

Als de onduidelijkheid over de Brexit tot het laatste moment blijft, verwacht ik in september en oktober enorme drukte, een run op alles, en dat kwekers het niet gerooid kunnen krijgen. Het is ook nog afwachten wat het effect op de handel wordt van het warme weer. Maar, ik verwacht wel dat het goed komt, met de Brexit, en zeker ook met de handel.

Afgelopen seizoen was geweldig. Bijna alle bedrijven hebben hun beste seizoen ooit gehad. Als je nu geen geld kunt verdienen, verdien je het nooit. Het gros van de kwekers heeft het goed gedaan. Handelaren redelijk goed. Die hebben het moeilijker omdat ze moeite moeten doen om bepaalde producten te vinden.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties