Vier toekomstscenario’s voor Boskoop

Hoe kan Greenport Regio Boskoop er in 2025 uitzien? Hiervoor zijn vier denkbare scenario’s geschetst.

Het eerste scenario is getiteld Green Valley. In 2025 gaat het kwekers en handelaren voor de wind, doordat de vraag naar boomkwekerijproducten toeneemt, zowel vanuit overheden als vanuit consumenten.

Het tweede scenario heet Alibaba, vernoemd naar het grote online-handelsplatform uit China. In 2025 gaat de verkoop aan consumenten grotendeels via internet. Dat betekent dat handelsbedrijven meer dienstverlenend zijn. Kwekers leggen zich toe op hightech-productie.

In het derde scenario, getiteld Lidl, heerst er een mineurstemming in Europa. Iedereen beknibbelt op groen, en als consumenten planten kopen, doen ze dat bij prijsvechters zoals de Lidl. Er is vraag naar bulk van een beperkt sortiment. Veel kwekers produceren dit in het buitenland, omdat ze in Nederland tegen allerlei problemen aanlopen.

Het vierde scenario heet Coolgreen, wat afgeleid is van Coolblue: een soort online-markt waarachter vele specialistische aanbieders zitten. In 2025 is volgens dit scenario al een online-revolutie geweest in de boomkwekerijhandel.

Koppeling met strategische visie

De scenario’s zijn geschetst door Jester Strategy, in opdracht van gemeente Alphen aan den Rijn. Dit was onderdeel van een deal met het bedrijfsleven in Boskoop. Dat heeft een strategische visie en actiepunten opgesteld, de gemeente komt met scenario’s.

Lees in De Boomkwekerij nr. 19 een uitgebreid artikel over de vier scenario’s, plus een interview met Kees van Velzen (wethouder Alphen en greenportvoorzitter) erover.

Download het volledige rapport via de site van de gemeente.