VK stelt fytosanitaire grensinspecties bomen uit


De fytosanitaire inspecties op planten en bomen met bestemming het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn gewijzigd. Inspectie bij grenscontroleposten is uitgesteld naar 1 januari 2022.

Aanvankelijk zouden de Britten planten en bomen per 1 juli op grenscontroleposten (Border Control Posts) gaan controleren, maar die controles zijn uitgesteld tot 1 januari 2022. Tot die tijd geldt nog wel de keuring op plaatsen van bestemming (Place of Destination). In de praktijk lijken deze slechts in beperkte mate plaats te vinden.

De fytosanitaire eisen veranderen niet. Planten en bomen die het VK binnenkomen moeten aan dezelfde fytosanitaire eisen voldoen als per 1 januari van dit jaar het geval is.

De controles van ’high risk’ bomen en planten vinden op 1 januari 2022 plaats op grenscontroleposten. Vanaf die datum zijn ook fytosanitaire documenten nodig voor ’low risk’ plants. Vanaf maart 2022 worden ook ’low risk’ bomen en planten op grenscontroleposten gecontroleerd.

’Voor Nederlandse boomkweker verandert weinig’

Volgens Björn Kohlmann, eigenaar van adviesbureau Growfirm, verandert er voor Nederlandse boomkwekers weinig. „Alle bomen bestemd voor het VK worden in Nederland al vanaf 1 januari door Naktuinbouw gekeurd. Van de keuring in het VK, die nu op de Places of Destination plaats vindt, hoor ik van Nederlandse kwekers niet dat dat strubbelingen oplevert. Ik weet ook niet of die keuringen in de praktijk veel gebeuren. Dat er dus langer wordt gekeurd op Places of Destination en dat er een half jaar later pas wordt gekeurd op Border Control Posts is misschien wel zo handig. Want over hoe die keuringen bij Border Control Posts eruit moeten gaan zien is ook nog onduidelijk”, aldus Kohlmann.

Disruptie door Covid

Als reden voor het uitstel voert de Britse minister van kabinetszaken Michael Gove de impact van Covid op.
„Afgelopen juni kondigden we een tijdschema aan voor de invoering van importcontroles van de EU naar Groot-Brittannië om er zeker van zijn dat bedrijven zich konden voorbereiden. Dit tijdschema was gebaseerd op de eerst golf van Covid. We weten nu dat de disruptie veroorzaakt door Covid langer duurt en een groter effect heeft dan we verwachtten. Daarom heeft de regering het tijdschema veranderd”, schrijft Gove in een statement.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties