VK zorgt met kortetermijnpolitiek rondom Xylella voor onvrede

„In 25 jaar tijd heb ik nog nooit zoveel veranderingen in een keer meegemaakt. We verdrinken in papierwerk”, zegt Richard McKenna, Managing Director bij het Britse Provender Nurseries.

McKenna reageert daarmee onder andere op de nieuwe eisen die vanaf 4 maart door het Verenigd Koninkrijk worden gesteld ten aanzien de import van Xylella-waardplanten. „De veranderingen gaan te snel”, zegt hij. Hij noemt het ongelooflijk dat de nieuwe eisen twee weken van te voren worden bekendgemaakt waardoor leveranciers niet de tijd krijgen om hierop te anticiperen.

Foto: Shutterstock

Respectloos

Toch werd in aanloop naar 4 maart in Nederland al duidelijk dat de strengere eisen voor Xylella-waardplanten richting het VK voor een groot deel konden worden ondervangen door het EU-plantenpaspoort. Maar tijdens een online workshop – eveneens op 4 maart – kon DEFRA-vertegenwoordiger Dominic Eyre dit nog niet bevestigen. „Ik weet het niet, maar ik denk niet dat een EU-plantenpaspoort een rol kan spelen”, zei hij over het tegemoetkomen aan de nieuwste VK-eisen.

Het is juist die onduidelijk in de afgelopen periode die veel betrokkenen doet zuchten. ’DEFRA is respectloos met ons omgegaan’, aldus een van hen.

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 7. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties