Vlaamse boomkwekers zetten deuren open voor publiek

  Vlaamse boomkwekerijen in de grensstreek met Zundert doen zondag 16 september mee aan de Dag van de Landbouw. Iedereen kan daar zien hoe modern en verschillend hun bedrijven zijn.

  In de provincie Antwerpen zetten 11 agrarische bedrijven hun deuren open waaronder Boomkwekerij Wouters in Wuustwezel en Boomkwekerij Ooms in Brecht.

  Wouters kweekt op 50 ha vooral groenblijvende heesters in grote aantallen en is sterk gemechaniseerd. Zo investeerde hij enkele jaren geleden in twee portaaltrekkers en een rupsmachine. Die zijn up-to-date gehouden en worden op de open dag gedemonstreerd. Bovendien zal er dan een nieuwe robot te zien zijn. „We proberen met mechanisatie en weinig personeel het maximale uit ons bedrijf te halen”, zegt Antoine Wouters.

  Ooms kweekt op 10 ha een breed sortiment bomen en heesters in kleine aantallen. „Wij verkopen monumenten”, zegt hij, „bomen met een verhaal.” De grootste boom op zijn bedrijf heeft een stamomtrek van liefst 300 cm; een 100-jarige plataan. Bij Ooms wordt onder andere het verplanten van zulke bomen gedemonstreerd.

  Foto: Arno Engels

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties