VNO-NCW schaart zich achter gedachtengoed Groene Stad

  In Den Haag zijn de eerste handtekeningen gezet onder de Groene Charta. Het Charta is een manifest waarmee ondertekenaars steun uitspreken voor de ideeën van De Groene Stad en het vergroenen van de leefomgeving actief willen ondersteunen en uitdragen.

  Voorzitter van de Stichting De Groene Stad Henk Westerhof legde uit dat met het verdwijnen van product- en bedrijfschappen nagedacht moet worden over nieuwe manieren om initiatieven te financieren. De oplossing die de Charta moet brengen is dat naast de sector zelf ook andere branches meehelpen de kennis te ontwikkelen. In ruil krijgen ze daarvoor een netwerk aan bedrijven met veel kennis ter beschikking dat kan helpen hun eigen duurzaamheidsambities in te vullen.

  Businesscase

  In het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag zetten de eerste bedrijven en organisaties hun handtekening onder het manifest: VNO-NCW, de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, adviesbureau voor duurzame bodemtechnologie Biomygreen, NL Greenlabel, de stichting Roofupdate en de boomkwekerijen Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint-Oedenrode en Boomkwekerijen M. van den Oever & Zonen.

   

   

  Meest opvallende ondertekenaar is toch VNO-NCW. Namens de werkgeversorganisatie betoogde directeur Economische Zaken Jeroen Lammers dat het eigenlijk zo klaar als een klontje is: groen rendeert en daar is overtuigend wetenschappelijk bewijs voor. Investeren in groen is gewoon een goede businesscase, zei hij. En daarom steunt VNO-NCW het Charta dan ook van harte.

  Bedrijventerreinen

  Lammers sprak kort na wetenschapper van Wageningen University & Research Robbert Snep die liet zien welke waarde groen kan vertegenwoordigen voor bedrijventerreinen. Daarin vind je nu nauwelijks groen. In de Verenigde Staten kiest Apple er daarentegen voor hun campus van heel veel groen te voorzien. Want dat helpt in de concurrentie om het beste talent. En Brainport Eindhoven begrijpt dat en sluit daar bij aan met plannen voor in groene parken gehulde bedrijventerreinen. Dat maakt het een aantrekkelijke plek voor hightech bedrijven om zich er te vestigen en hightech talenten om er te gaan werken. Maar volgens Snep zullen bestaande bedrijventerreinen ooit ook gaan investeren in groen omdat ze door de wijze van inrichten nu erg kwetsbaar zijn voor hittestress en wateroverlast. Hij citeerde Johan Cruijff om duidelijk te maken dat het misschien nog even tijd nodig heeft voor het zover is: ’Je gaat het pas zien als je het door hebt’.

  Dat verhaal onderbouwt de inzet van werkgeversorganisatie VNO-NCW dat investeren in groen rendeert. De organisatie belooft haar invloed aan te willen wenden om er voor te zorgen dat groen geen sluitpost meer is in het ontwerpproces bij bouwprojecten. En de overheid te bewegen daar ook oog voor te hebben.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties