’Wageningen krijgt innovaties nog maar moeilijk voor elkaar’

  Door geldgebrek kan Wageningen Plant Research bijna geen onderzoek meer uitvoeren naar innovaties die tot een doorbraak kunnen leiden.

  „We krijgen innovaties moeilijk voor elkaar”, zei Ernst van den Ende, directeur van Wageningen Plant Research, vorige week in Het Financieele Dagblad. „We hebben ook geen geld meer voor vrij onderzoek naar onderwerpen die over 5-10 jaar spelen.”

   

  Volgens Van den Ende is dat funest voor de sector, iets waarvoor hij de laatste jaren herhaaldelijk heeft gewaarschuwd sinds de geldstromen voor onderzoek opdrogen. „Iedereen zegt dat de tuinbouw fantastisch is, maar we zien het niet terug in de steun voor ons onderzoek.”

  De omzet van alle instituten van Wageningen UR daalde van €343,4 miljoen in 2012 naar €313,6 miljoen in 2016. Door minder overheidsgeld moesten de instituten al voor 2012 bezuinigingen; in de laatste 15 jaar is het personeelsbestand daardoor gekrompen met bijna 40%: van 3.733 naar 2.379 medewerkers.

  De overheid betaalt nog wel mee aan onderzoek middels het topsectorenbeleid, waarvoor cofinanciering door het bedrijfsleven noodzakelijk is. Maar sinds dat beleid wordt gevoerd, is de bijdrage van de overheid gedaald van €50,9 miljoen in 2012 naar €28,8 miljoen in 2017. Het onderzoek in de topsectoren is onvoldoende om de bezuiniging te compenseren.

  Foto: Arno Engels

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties