’Waterkwaliteit verandert, verander mee’

Eric Brachter (ICL Specialty Fertilizers) adviseert kwekers om mee te veranderen met de waterkwaliteit, gezien de droogte en de gewasverdamping.

„Door het uitblijven van regen en de sterke verdamping in de afgelopen weken, is de waterkwaliteit flink veranderd en verslechterd”, stelt Brachter. „Uiteraard zijn op veel plekken tekorten en/of is omgeschakeld naar andere watersoorten. Er wordt nu wel wat regen verwacht, maar de situatie zal nog niet zomaar veranderen. Volg dus de waterkwaliteit door regelmatig watermonsters te nemen.”

Waterkwaliteit verandert volgens Brachter continu. „De kwaliteit is telkens weer anders. Dit heeft een directe invloed op de watergift.” De herverdeling van water en voeding in de grond kan bevorderd worden. „Bijvoorbeeld met H2Gro, dat helpt om water beter door de potgrond op te laten nemen. Door een betere herverdeling krijgen ballastzouten ook minder kans om op te hopen.”

Effect op bemesting en gewasbescherming

Daarnaast heeft de waterkwaliteit effect op de bemesting en gewasbespuitingen. „Denk daarbij aan de verandering van onder andere EC, pH, bicarbonaat en de ballastzouten natrium (Na) en chloor (Cl) in het water”, aldus Brachter. „Dit kan betekenen dat er andere meststoffen nodig zijn. Of een ander type chelaat bij de ijzerchelaten.”

In verband met de pH en het bicarbonaat is ook de samenhang tussen het water, gewas én de cijfers op de potgrondanalyse van belang om te bepalen wat er nodig is, stelt hij. „Ga niet zomaar aanzuren.”

Ook op de gewasbespuitingen zijn EC, pH en bicarbonaat van invloed. „Zo kan er minder effect zijn door een te hoge pH van het water.”

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties