Waterschap De Dommel beboet agrariërs

Waterschap De Dommel heeft in ruim twee maanden tijd dertig boeterapporten geschreven voor foutief spuiten nabij slootkanten. Dat meldt nieuweoogst.nl.

Zowel boeren als burgers gaan dit jaar vaak in de fout bij het bestrijden van onkruid langs slootkanten. Dat zegt Ronald Louwers, buitengewoon opsporingsambtenaar bij waterschap De Dommel. Volgens hem is niet alleen in het werkgebied van De Dommel sprake van veel overtredingen, maar komen deze ook bij andere waterschappen voor.

Zachte winter

Een belangrijke oorzaak is volgens de opsporingsambtenaar dat het onkruid door de zachte winter sneller ontkiemt, waardoor mensen ook eerder moeten ingrijpen. Ook zijn volgens hem de groenbemesters die vorig najaar zijn ingezaaid, niet kapot gevroren. Deze worden in enkele gevallen doodgespoten en daarna ondergewerkt.”

Kapot talud

In Bergeijk, Goirle, Oirschot, Nuenen en Bladel waren slootkanten bespoten. In Boxtel werd niet de juiste spuitdop gebruikt en was de vereiste afstand van de spuitboom tot het gewas te hoog. Er werden ook middelen uit België en Polen, die in Nederland geen toelating hebben, aangetroffen. Opsporingsambtenaren kwamen gevallen tegen waarbij het sloottalud over een lengte van vele honderden meter kapot gespoten is. De betrokken agrariërs ontvangen hiervoor een boeterapport.

Bron: nieuweoogst.nl, dedommel.nl