Weinig schade door storm bij boomkwekers

    Boomkwekers lijken weinig last te hebben gehad van de storm die donderdag over het land raasde. Het bleef met name bij wat omgewaaide planten op het containerveld.

    In Opheusden zegt laanboomkweker Herman Verwoert zelf geen schade te hebben geleden en dat dit ook niet het geval is bij collega’s in de buurt. „Er zit geen blad aan de bomen, dus die kunnen nu wel wat hebben”, zegt hij. Uit voorzorg heeft hij vlak voor de storm nog wel zo’n 50 stuks elzen gerooid en plat gelegd. „Die zijn door hun bloei extra gevoelig voor wind. Vandaar.”

    In Boskoop zegt Helma de Jong van kwekerij Marcel de Jong dat van echte schade geen sprake is. „We hebben een paar uur werk aan het rechtzetten van planten op het containerveld, maar daar blijft het bij. Ik heb gelukkig ook niet van schade gehoord bij collega’s in de buurt.”

    Ook bij Faassen-Hekkens Boomkwekerijen in Reuver is – naast wat omgevallen planten op het containerveld – geen schade. „Bovendien hoeven deze omgewaaide planten in deze tijd van het jaar niet direct rechtop te worden gezet. In de zomer is dat een ander verhaal”, zegt Florian Faassen die zegt met een gerust hart Carnaval te kunnen gaan vieren.

    Gisteren werd volgens hem op last van de burgemeester vanwege de wind het feest in de plaatselijke feesttent nog afgelast. „Heel erg jammer, maar ook dat scheelde me vanochtend dus in ieder geval lichamelijke schade. Maar vanavond kan het Carnaval dus echt beginnen.”