Werkvakantie

Youngplants organiseerde onlangs voor de tweede keer een klantenreis naar Uganda. Dit soort activiteiten kosten wel degelijk geld, tijd en energie, maar uiteindelijk brengt het voor zowel klant als bedrijf een gezonde lading nieuwe kennis en ideeën.

Even ’een rondje tuinen’ en klaar, daar is geen sprake van. Een bezoekersweek is al snel te beschrijven als een heus proces en zo pakken we dit ook aan. De hersenen krijgen in deze week namelijk zoveel te verwerken dat een paar dagen ontspannen op safari tussendoor bijna noodzaak is. Vandaar de titel ’werkvakantie’.

Hoe gaat dat dan.. zo’n werkvakantie? De reis start meestal met een goed uurtje Ugandees geklungel bij de douane. Zal je net zien dat degene die braaf zijn visa online heeft aangevraagd drie keer zo lang in de rij staat dan degene die gewoon €50 contant meebrengt. De eerste stappen in de Ugandese buitenlucht is meteen een fijne kennismaking met het comfortabele korte-broeken-klimaat. Maar goed, een paar minuten later zitten een bezoeker vaak stijf van schrik in de auto omdat het verkeer best wel een beetje chaotisch en heftig kan zijn.

Het vliegtuig landt pas laat, wanneer het al donker is. De volgende ochtend zien ze eigenlijk pas voor het eerst iets van de natuur. Klanten slapen in een simpel ‘mini resort’ midden in de bush. Zodra je daar wakker wordt, krijgt je meteen een eerste indruk van het teeltklimaat en de lokale vegetatie. Vanaf dat moment gaan de hersenen van kwekers op volle toeren draaien. Bij aankomst op de farm hebben ze vaak al honderd verschillende vragen. En na een algemene rondleiding van een paar uur, worden het er alleen maar meer.

Onze ‘stekfabriek’ in Uganda werkt wel een beetje op een andere manier dan stekproducenten in Nederland en dat is even wennen. Vandaar dat we een halve dag inplannen waar onze lokale managers in geur en kleur uitleggen hoe zij in de verschillende afdelingen te werk gaan. Einde dag één is het bezoek vaak totaal overrompeld van alle indrukken en smaakt ’t frisse biertje maar al te lekker.

Na een nachtje ‘peinzen en malen’ over alle bedrijfsprocessen zijn ze op dag 2 klaar voor ‘plantjespraat’. In groepjes duiken we de diepte in over teeltzaken. Daar ontstaat al snel inzicht dat een plant zich hier totaal anders gedraagt dan in Nederland. En binnen de kortste keren zit iedereen dan alweer met een berg nieuwe vragen.

Gelukkig doen een paar daagjes op safari wonderen met ‘de hersenpan’, waardoor veel vraagtekens ineens ideeën en oplossingen worden. Zodoende hebben we op de
laatste dag op de farm ineens een heel ander gesprek met onze klanten. Beide partijen zijn elkaar tijdens het bezoek ineens beter gaan begrijpen en hebben meer begrip voor elkaars uitdagingen. En kunnen we allemaal de maanden erna lekker aan de slag met die nieuwe bagage.

Kortom, het was weer een topweek. Mannen, bedankt voor jullie komst.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties