Wilt u stil zijn?

Sstt! Ik heb dit niet geschreven. Wat u ziet dat staat er niet! Het gaat namelijk over een onderwerp dat uit het zicht moet blijven.

Ik weet van niks, en als je er wat van wilt weten moet je het aan een ander vragen. Wellicht dat die ander van iets weet, maar die zal er waarschijnlijk ook niks over zeggen. Maar het is er wel en er gebeurt van alles. Er is niets illegaals aan want bij de Belastingdienst weten ze ervan.

Het gaat over de stille maatschap en dus alstublieft: ’mondje dicht’. Deze maatschapsvorm moet alleen tussen de deelnemers bekend zijn. De buitenwacht behoeft of mag daarvan zelfs niks weten. Vandaar dat er niet naar buiten wordt getreden met een gemeenschappelijke naam. Iedereen die er in deelneemt, doet alsof er niks aan de hand is. De ondernemingsactiviteiten die zij voor gezamenlijke rekening en risico ontplooien, staan zeker niet op een gemeenschappelijke naam, hooguit op die van één van de deelnemers. Zodoende valt er niks op. Anderen hebben niet in de gaten dat er gezamenlijk een bedrijfsresultaat wordt nagestreefd. Lekker stiekem samen dingen doen buiten het gezichtsveld van anderen om er samen van te genieten!

Desondanks heeft de minister van Economische Zaken op 3 mei 2011 een beleidsregel uitgevaardigd waarbij is gesteld dat aan een stille maatschap ook een onderneming kan toebehoren. Deze beleidsregel is een onnozelheid op zichzelf. Een maatschap kan in zuiverheid namelijk alleen maar bestaan als sprake is van een gezamenlijke uitoefening van een bedrijf of beroep. De onnozelheid neemt nog toe omdat uit deze beleidsregel voortvloeit dat stille maatschappen moeten worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit staat pertinent haaks op de bedoeling van de vennoten van de stille maatschap. Als je een dergelijke beleidsregel uitvaardigt, lijk je er niks van te snappen.

Maar goed, nu is de grote vraag of de onderneming waarvan men samen de voordelen deelt, toebehoort aan de maatschap. Als je ’nee’ zegt, is inschrijven niet verplicht. Zeg je ’ja’ dan zit je met een dilemma dat de Kamer van Koophandel mag oplossen. Nogmaals voor de duidelijkheid wil ik melden dat ik hier verder over zwijg.