Winnaars Cyclamencompetitie 2017 bekend

  Gevers Planten, Plantenkwekerij P. Mostert en Kwekerij de Rijke vielen met hun cyclamen in de prijzen in de respectievelijke categorieën mini, midi en grootbloemig. Tijdens de gewasbijeenkomst Cyclamen op vrijdag 12 januari werden zij als winnaars van de jaarlijkse bloeiproef voor telers bekend gemaakt.

  De kwaliteitscompetitie voor telers (nieuwe naam is benchmark) startte 28 november 2017. Dat is drie maanden later dan de edities die de Landelijke Commissie Cyclamen van LTO Glaskracht Nederland samen met veredelaars en Royal FloraHolland voorgaande jaren organiseerden. Zodoende wil men ook inzicht krijgen in de uitbloei van cyclaam later in het seizoen. De deelname was ongeveer gelijk aan voorgaande jaren; zo’n 40 partijen van zes planten. Voor het eerst was een partij volledig afgeschreven in de uitbloeifase. Verschillen tussen cultivars en tussen de verschillende teeltbedrijven waren ook dit jaar weer behoorlijk. Grootbloemige partijen presteerden deze keer beter dan de mini’s, dit in tegenstelling tot de afgelopen jaren.

  In de Landelijke Commissie Cyclaam is afgesproken dat de ketenkwaliteit moet verbeteren. Binnenkort gaan de telers en veredelaars in de commissie nadenken over een plan van aanpak. De benchmark krijgt sowieso een rol in dat plan.

  Superserie vaak op het podium

  Cyclamen uit de Superserie van veredelaar Schoneveld Breeding kwamen in totaal zes keer voor in de top drie van de drie categorieën. In de categorie ‘Grootbloemig’ was Superserie XL (geteeld door Kwekerij de Rijke) de beste. Nummer drie in die categorie was kwekerij Gevers Planten met Snowridge Maxi van Syngenta. Bij de mini’s was ’Winfall gemengd’ van veredelaar Syngenta (geteeld door Gevers Planten) winnaar. De midi-cyclaam met de beste sierwaarde was afkomstig uit de serie Premium Abanica van Morel Diffusion. Deze planten waren geteeld door kwekerij P. Mostert.

  Vlnr: Michel Mostert (Kwekerij P. Mostert, winnaar categorie midi), John Gordon (van Syngenta; hij nam de prijs namens Gevers Planten in ontvangst) en Wilbert de Rijke  (kwekerij de Rijke, winnaar categorie grootbloemig)

  Wekelijks beoordeeld

  Alle planten zijn na een transportfase en winkelfase (volgens het VBN-protocol) op 7 december 2017 in de uitbloeiruimte van Royal FloraHolland in Aalsmeer beland. Vervolgens zijn wekelijks het aantal bloemen geteld, uitgebloeide bloemen verwijderd en is de gewasstand beoordeeld. Iedere partij bestond uit 6 planten. Deelname kost €140 per partij. Telers en veredelaars betalen ieder de helft van dit bedrag. Om in aanmerking te komen voor de Award moet een partij minimaal 4 kleuren van een bepaalde serie bevatten

   

   

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties