Vrees wordt waarheid: Xylella zit in Spaanse wijngaard

Waar de Europese wijnindustrie al jaren voor vreest is waarheid geworden: Xylella zit in een wijngaard. Xylella fastidiosa heeft zich op Mallorca verspreid en zit nu ook in druivenstruiken.

Dat melden de nieuwssite Xylella Codiro en de Spaanse krant UH Noticias. De quarantaine-bacterie was al eerder uitgebroken op Mallorca, in kersenbomen. Spaanse autoriteiten hebben de eerste besmetting in druivenstruiken bevestigd. Omdat dit in een verlaten gebied is, hoopten ze dat de besmetting geisoleerd zou blijven. Dat is niet het geval.

Californië vecht al heel lang tegen Xylella in druivenstruiken, wat daar de ziekte van Pierce wordt genoemd. De eerste vondst dateert al van eind 19e eeuw. Voorkomen en bestrijden van de ziekte zou de Californische wijnsector jaarlijks 100 miljoen dollar kosten.

Druif (Vitis vinifera) is een van de nieuwe paspoortplichtige waardplanten. De Nederlandse controle op aanwezigheid van het paspoort in het EU-handelsverkeer start op 1 november.

Xylella-conferentie in november

Van 13 tot en met 15 november vindt er op Mallorca een grote Europese conferentie plaats over Xylella. Wetenschappers van over de hele wereld zullen dan de laatste onderzoeksresultaten met elkaar bespreken.

Foto: California Agriculture

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties