Zes tips om ‘kolkend te klokken’

Tip 1. De bloemen- en plantenklok is dat ‘ding’ dat begint te draaien en met een druk op de knop is stil te zetten.

Laat ik nu voor eens en altijd zeggen, dat ‘ding’ is geen klok. Een klok tikt vooruit en dit ‘ding’ draait achteruit. En klok achteruit is dus gewoon kolk. En zover ik weet waarschuwde mijn moeder, maar ook de schoolmeester, altijd voor kolken, want ze zijn heel sterk in doordraaien.

En tip 2. Een koper geeft nooit een cent meer uit dan nodig. Doe je zelf toch ook niet? Sinds het volume aan de kolken flink is toegenomen en de kopers steeds groter worden, zijn het toch ook meer handelaren. En die hebben maar één doel: zo goedkoop mogelijk kopen en zo duur mogelijk verkopen. Logisch, zou Johan Cruijff zeggen.

Als derde: alles gaat elektronisch. Drukken en dokken gaat voor die koper zo’n beetje tegelijkertijd. Hallo kwekers van Nederland, kopers geven niks weg, en ook niet als blijkt dat de handel supermooi was die ze hebben ingekocht. Als ze die al ooit te zien krijgen. Nooit zullen ze ‘fooien’, het is toch al afgerekend.

Tip 4. Kent u dat? Dat tegen het einde van het verkoopseizoen er toch nog wat partijtjes planten dreigen te blijven staan. Daar zit niemand op te wachten hoor. Als het niet loopt, verdwijnen die partijtjes helemaal onderin de kolk. Soortjes die niet lopen, die moet u vernietigen en nooit meer opzetten. Dat gelul dat dat ‘ding’ helpt om een breed sortiment in stand te houden, daar krijg ik ontzettende kolkende darmen van. Ik geef helemaal niks om een breed, wel om een goedlopend assortiment.

Nummer 5. Bloed, zweet en tranen, zieke werknemers, het keurig opruimen van vuile veilingkarren, vorstschade, de gasrekening, afdekmaterialen, driejarige teelten of kraaien die je containerveld op zijn kop zetten? Daar zie je h-e-l-e-m-a-a-l niks meer van hoor, als die kar voor de kolk staat. Is dus helaas helemaal niks waard.

En de laatste tip: je kan niet altijd vrolijk zijn, en zeiken op die kolken kan enorm opluchten; het zorgt ervoor dat je kolkende bloed afkoelt. Tot je de volgende dag het dagafschrift weer ophaalt.