Aleia veilt laatste rozen uit Spanje

  Vandaag, vrijdag 12 maart, veilt Aleia Roses zijn laatste Red Naomi!. De rozenkwekerij uit Spanje stopt. De nieuwe eigenaar, het Amerikaanse bedrijf Full Moon, heeft andere, nog niet concrete, plannen met de kas van 14,3 ha.

  De helft van de kas is direct na Valentijn gerooid. De rest volgt binnenkort. Het einde kondigde zich aan. Zo kwamen de rozen de afgelopen periode tijdelijk in blanco hoezen en met standaard kartonnen kragen richting de vestiging van Aleia Roses op het terrein van Royal FloraHolland in Aalsmeer. Een sticker op die verpakkingen maakte duidelijk dat het hun Red Naomi! was. Ingewijden vertellen dat Aleia Roses om kwaliteitsredenen nauwelijks profiteerde van de hoge prijzen voor rozen rond afgelopen feestdagen. „Toch draaiden we rond Valentijn een recordomzet”, aldus verkoper Jeffry Leegwater

  In 2016 verrees de ultramoderne kas van 14,3 ha in Spanje. Door diverse omstandigheden ontstonden geldproblemen. In 2019 ging de kwekerij failliet. Het kwam vorig jaar in handen van het Amerikaanse bedrijf Full Moon. Die investeringsmaatschappij blijft rozen telen in Soria, boven Madrid, zei het najaar 2020. Full Moon zag kansen voor verbetering. Niet alleen aan de kostenkant of op gebied van management. Ook de afzet kan efficiënter, bijvoorbeeld door de rozen rechtstreeks naar eindklanten te sturen en niet via Royal FloraHolland. Niet alleen in Europa, ook in Noord-Amerika. Die verre markt is ook beleverd.

  Cannabis

  Navraag over de plannen voor de kas in Spanje geeft nog geen volledig beeld. Het is een feit dat Full Moon Investments actief is in de cannabisindustrie en er geen geheim van maakt dat ze daarvoor plannen heeft voor Europa. De vergunningstraject voor het telen van cannabis zit momenteel in een stroomversnelling, weet Leegwater. „De motivatie is telen van cannabis en een deel van de kas wordt daarvoor klaargemaakt. Niet alles, want in een keer 14,3 ha cannabis is teveel. Er wordt daarom nagedacht over het telen van andere gewassen. Simpele gewassen qua arbeid, investering en productie, geen rozen.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties