Nieuwe eigenaar Aleia gaat voor andere koers met rozen

  Het failliete Aleia Roses is definitief in handen van het Amerikaanse bedrijf Full Moon. De investeringsmaatschappij blijft rozen telen in de ruim 14 ha kas in Soria, boven Madrid. Onder het merk Aleia moeten die niet meer uitsluitend via Nederland, maar ook op een andere wijze in de markt gezet worden.

   

  De Amerikaan George Campbell is namens Full Moon Investments al sinds augustus aan het roer bij Aleia Roses. In de Spaanse media zegt Campbell dat er door vorige managers veel fouten zijn gemaakt. Ook de afzet, die vooral via locatie Aalsmeer van Royal FloraHolland verliep, is in zijn ogen niet efficiënt. Hij verstuurt de rozen (cultivar Red Naomi!) liever rechtstreeks naar eindklanten. Niet alleen in Europa, ook in Noord-Amerika. Vooralsnog gaan veruit de meeste rozen nog naar de veiling, mede omdat de prijsvorming daar al geruime tijd goed is. Wel is voor de Nederlandse tak van Aleia in Aalsmeer eind september een nieuw bedrijf opgericht (Aleia Holland BV) met twee van de vier medewerkers die er werkten.

  Sinds 2018 geldproblemen

  De Spaanse kwekerij van ruim 14 ha, opgericht in 2016 voor ongeveer 50 miljoen euro, kwam in zwaar weer toen de (buitenlandse) hoofdinvesteerder in 2018 vertrok. Begin 2019 klaarde de lucht op, maar sinds oktober 2019 had het surseance van betaling en een bewindvoerder aan het roer. Drie overnamekandidaten hebben sindsdien gesprekken gevoerd met de curator, driemaal ketste het op het laatste moment af.  Full Moon Investments was juli 2020 aanvankelijk onderdeel van een groepje investeerders die een bod mocht doen. Het vakblad sprak toen met een van hen. Die Spanjaard zag kansen voor optimalisatie van transport en kostenreductie zonder in te boeten op de kwaliteit van de rozen. Gesprekken met leveranciers waren toen in volle gang. Uiteindelijk bleef de Amerikaanse investeringsmaatschappij alleen over. Ze betalen naar verluidt zo’n 8 miljoen voor de overname en daarmee zouden alle schuldeisers betaald zijn. De 260 werknemers behouden nog minimaal 2 jaar hun baan, wat een eis was bij de overname.

  Geen cannabis in de kas

  Full Moon Investments is actief in de cannabisindustrie en maakt er geen geheim van dat ze daarvoor plannen hebben voor Europa. Een vergunning voor cannabisteelt in Spanje hebben ze momenteel niet en de kas in Soria is er ook nog niet geschikt voor. Campbell benadrukt in de Spaanse media dat er voorlopig rozen worden geteeld in de kas in Soria. Dat geluid hoorden we ook in juli. „De business loopt, dus waarom zouden we de rozen rooien?,” sprak de Spaanse investeerder die we toen spraken. Het is nog niet duidelijk welke kwaliteit Campbell nastreeft en welke markten Aleia precies wil bedienen. Daarover later meer.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Martin
  Martin
  3 jaren geleden

  Flinke misstanden tav personeel gaande