Buxusmarkt nog altijd niet in evenwicht

  Het areaal en aantal kwekers van Buxus blijft dalen. De buxusmot weet van geen wijken en mede daardoor lijkt een marktevenwicht nog niet in zicht.

  De bodem in de afzet van Buxus lijkt nog altijd niet bereikt. In mei 2019 stond in Nederland nog 823 ha Buxus: een afname van 160 ha met jaar ervoor. In een jaar tijd hielden 40 kwekers het voor gezien. Daarmee komt het aantal Buxus-kwekers in mei 2019 op 206 terwijl dat er tien jaar eerder nog meer dan 800 waren.

  De buxusrups weet in veel delen van Europa van geen wijken. Op de foto is schade te zien ten zuiden van Den Haag in mei dit jaar. (foto: Ron Barendse)

  Daling nog niet gestopt

  Het ziet er niet naar uit dat de daling in het afgelopen jaar is gestopt. Zo daalde bij Royal FloraHolland de Buxus-omzet tot en met week 20 2020 met 18% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

  De vraag is dan ook wanneer de markt haar evenwicht gaat vinden. Moet daarvoor het areaal nog verder zakken of is de tijd rijp voor internationaal marktherstel?

  In De Boomkwekerij 12 komen onder andere tuincentra uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aan het woord over de martktsituatie van Buxus. Dit nummer ligt vanaf 5 juni bij abonnees op de mat. Lees het artikel ook in ons digitale magazine (met inlog).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties