Doet branche genoeg in strijd tegen Xylella?

  Onlangs werd in een partij Rosmarinus in Portugal Xylella aangetroffen. Uit dezelfde partij kwamen ook planten op de Nederlandse markt. Het maakt de vraag actueel: doet de branche genoeg om Xylella-uitbraak te voorkomen?

  „Mensen staan wat Xylella betreft niet meer zo op scherp”, zegt Fred de Koning, directeur van cash-and-carry Greenlink in Boskoop. „Deze zomer, tijdens mijn bezoek in Italië kwam het X-woord in gesprekken eigenlijk niet voorbij.”

  Bij Greenlink sieren grote olijfbomen het terrein. Twee, drie jaar geleden stopte het bedrijf rigoureus met import van olijfbomen uit Spanje maar inmiddels maken de bomen weer deel uit van het sortiment. „We zijn dit voorjaar weer met olijfbomen begonnen. Klanten misten ze en we betrekken ze van twee, drie gerenommeerde kwekers die onder toezicht staan.”

  En dat laatste is een geluid dat niet alleen bij Greenlink klinkt. Ook andere kwekers en leveranciers benadrukken dat de handel die zij inkopen in Zuid-Europese landen alleen gebeurt bij gerenommeerde bedrijven. Bedrijven waarvan bekend is dat die onder toezicht staan van de buitenlandse tegenhangers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Doet de branche genoeg om Xylella-uitbraak te voorkomen? (Foto: Ron Barendse)

  Wat vindt de branche: moet er juist meer of minder worden gekeurd? En waar zien branchegenoten het grootste risico op een vondst of een uitbraak?

  Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 23. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties