Handelaren vinden zelfkeuring export interessante suggestie

  Door de Brexit is het Verenigd Koninkrijk een derde land geworden. Sindsdien heeft de sector te maken met veel meer ­exportinspecties en -documenten. Naktuinbouw denkt samen met Anthos na over manieren waarop dit in de boomkwekerij toegepast zou kunnen worden.

  „Van alle handel die wij verwerken gaat zo’n 60% naar Groot-Brittannië”, zegt directeur Fons van Wezel van Plant Market. „Voor elke partij komt er een keurmeester van Naktuinbouw langs voor een fytosanitair certificaat. Alle soorten in een partij moeten bovendien in e-CertNL aangemeld worden. Het zijn zoveel extra slagen werk dat we er speciaal iemand voor hebben aangenomen.”

  Pilot zelfkeur bloembollenhandel

  Om ervaring op te doen met de praktijk van zelfkeuringen, loopt er op initiatief van Anthos in samenwerking met de NVWA en de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) een pilot waarbij de bedrijven zelf meer verantwoordelijkheid dragen voor het uitvoeren van de inspecties, en waarbij de keuringsdienst het bedrijf monitort. „60 tot 70% wordt in die sector buiten de EU afgezet, dus die bedrijven hebben veel ervaring met exportinspecties”, zegt Anthos-voorzitter Henk Westerhof.

  Staan handelaren open voor zelfkeur, en achten ze zichzelf hiertoe in staat? Lees het artikel en de reactie erop van Peter van Nieuwkoop, hoofd keuringen van Naktuinbouw, nu in ons digitale magazine via mijnboomkwekerij.nl of in De Boomkwekerij 25.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties