Tuin en Landschap nieuws Keukenhof blijft rustig en wacht impact coronavirus af

  Keukenhof blijft rustig en wacht impact coronavirus af

  0

  „We maken ons klaar voor het komende seizoen Keukenhof en volgen de internationale ontwikkelingen”, meldt directeur Bart Siemerink als we hem vragen stellen omtrent het coronavirus. „We blijven nuchter en volgen de richtlijnen van het RIVM, de GGD en andere specialisten.”

  Het is volgens Siemerink zinloos om vanuit emotie te handelen. Rustig afwachten en de richtlijnen van specialisten volgen, dat is het devies. „Er zijn voor ons park altijd twee onzekere factoren, de natuur en wat er in de wereld gebeurt. Met de natuur gaat het goed, de eerste bollen bloeien al. Welke invloed het coronavirus heeft op de internationale ontwikkelingen en het reisgedrag van mensen, dat is afwachten. We kunnen daar niet op vooruitlopen en het ook niet sturen. Keukenhof is daarin vergelijkbaar met aanstaande evenementen als het Songfestival en de GP in Zandvoort.”

  Park schuift niet met data

  Siemerink ziet nog geen reden om dingen anders te doen dit jaar. Schuiven met data kan niet volgens de directeur. „Het park is open als de tulpen bloeien, dit jaar tussen 21 maart en 10 mei. Onze organisatie is wel flexibel. Komen er minder bezoekers, dan spelen we daar op in. Extra maatregelen kunnen we ook treffen, maar het duurt nog drie weken tot de opening, dus het is nog veel te vroeg om daarover uit te weiden.”

  Bij vragen verwijst Keukenhof door naar het RIVM. Op de site van het lentepark in Lisse is het coronavirus nog geen item.

  2019 was topjaar

  In 2019 is Keukenhof in ruim 8 weken tijd bezocht door een recordaantal van 1,5 miljoen mensen. De bezoekers zijn afkomstig uit 100 verschillende landen. De meeste mensen komen uit Nederland (20%), gevolgd Duitsland (15% aandeel), Amerika (10%), Frankrijk (7%) en Groot-Brittannië (6%) en China (4%). Het aantal bezoekers uit Engeland groeide van 70.000 naar 90.000, terwijl het aantal Chinezen dat naar Lisse kwam, afnam van 90.000 naar 60.000. „De krimp van het aantal Chinezen in het park is twee jaar geleden ingezet. Dat is geen unieke trend. In heel Nederland neemt het aantal toeristen uit China af,” aldus Siemerink.

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar