Markt van Buxus herstelt

  Op GrootGroenPlus waren zowel veel Buxus als buxusvervangers te zien. Door buxusmot kreeg de vraag naar Buxus jarenlang serieuze klappen, terwijl gelijkende soorten juist erg veel vraag kenden. „De marktvraag naar Buxus is weer terug”, zegt buxuskweker Didier Hermans.

  Die situatie lijkt nu echt te zijn veranderd, ziet Hermans van kwekerij Herplant. „De marktvraag naar Buxus is weer terug”, constateert hij. „Buxus heeft echt een inhaalslag gemaakt”, zegt ook Ties Baltussen van Treehunter. „Maar ook Ilex en Taxus lopen momenteel hard bij ons”, zegt Baltussen.

  Slag om de arm

  Met name Ilex crenata soorten als ’Caroline Upright’, ’Convexa’ en ’Dark green’ kenden veel vraag als buxusvervanger. Bij Sander van Beurden van Ilex Concepts zijn voor komend seizoen ongeveer evenveel reserveringen binnen als dit jaar. „Al zijn reserveringen nog geen verkopen”, houdt Van Beurden een slag om de arm. De enorme groei van de vraag naar Ilex van een aantal jaar geleden, verklaart Van Beurden aan de hand van het gegeven dat Ilex crenata de soort is die misschien wel het meest op Buxus lijkt.

  Vraag Buxus veranderd

  Toch is er juist ook een markt voor uiterlijke variaties, vertelt Peter van Rijssen van Plantipp. Hij wijst als voorbeeld naar Garden Clouds, een reeks veredelde cultivars van Lonicera nitida. Eén daarvan, ‘Purple Storm’, heeft donker blad heeft met een paarse gloed. „Zoiets is er binnen Buxus simpelweg niet”, aldus Van Rijssen. Dat Buxus weer aantrekt en de vraag hiernaar naast de vraag naar zogeheten vervangers blijft bestaan, komt volgens Van Rijssen doordat er voor een deel vraag is naar een ander sortiment Buxus dan voorheen.

  Verkeerde grondsoort

  Over vervangers wil Van Rijssen eigenlijk niet spreken. „Buxus is Buxus, Ilex is Ilex en Lonicera is Lonicera.” Ook Hermans kijkt er zo tegenaan. „Ilex crenata lijkt misschien wat op Buxus, maar in wezen is het een heel andere plant”, zegt hij. „Alleen al qua benodigde grondsoort is Ilex wezenlijk anders.” Volgens Baltussen is dat mede een reden waarom de vraag naar verschillende soorten tuingroen in balans is gekomen. „Ik denk dat de consument heeft ontdekt dat planten in de verkeerde grond zetten een heilloze en eindeloze strijd geeft.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties