De Boomkwekerij Markt Meer ZP-coderingen nodig in export

  Meer ZP-coderingen nodig in export

  0

  Vanaf 1 januari 2018 gelden scherpere eisen aan Prunus, Ulmus, Pinus en Palmae in de EU-handel. Met name in de export naar Britten.

  Voor Prunus, Ulmus, Pinus en Palmae is het Verenigd Koninkrijk erkend als Zona Protecta (ZP) ofwel beschermd gebied, zo waarschuwt de NVWA. Het plantmateriaal moet dus een specifieke ZP-codering op het plantenpaspoort hebben.

  Prunus vanwege Xanthomonas

  Bij Prunus laurocerasus en P. lusitanica is de codering ZP-b03 vereist op het paspoort. Deze codering garandeert dat er gedurende het voorgaande groeiseizoen geen symptomen van Xanthomonas arboricola pv. pruni zijn geconstateerd. Moederplanten van alle andere soorten Prunus moeten eveneens vrij zijn bevonden van de ziekte.

  Iepen in hele EU paspoortplichtig

  Ulmus wordt in de hele EU paspoortplichtig omdat Candidatus phytoplasma ulmi, een fytoplasma (bacterie) die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, nu ook in de EU voorkomt (maar vooralsnog niet in Nederland). Specifiek voor export naar het VK is de codering ZP-b01 nodig op het paspoort.

  Pinus vanwege dennenprocessierups

  Voor Pinus naar het VK is de codering ZP-conf vereist. Deze garandeert dat het plantmateriaal vrij is van Thaumetopoea pityocampa ofwel dennenprocessierups (foto).

  Palmbomen vanwege kever en mot

  Palmbomen die aan de basis dikker zijn dan 5 cm, moeten in de export naar het VK, Ierland en Azoren de codering ZP-a14.2 hebben. Dit bewijst dat ze vrij zijn van Rhynchophorus ferrugineus, de rode palmkever. Vanwege de palmmot (Paysandisia archon) is de codering ZP-a14.1 vereist. Nederland is vrij van beide insecten.

  Foto: NVWA

   

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar