Mooi inkijkje in krachtenveld orchidee

  Begin maart bezocht ik de Taiwan International Orchid Show (TIOS). Een tiendaags evenement met orchidee in de hoofdrol. In opzet en qua belangstelling, ruim 240.000 bezoekers in tien dagen, enigszins vergelijkbaar met Keukenhof. Maar niet alleen heel veel dagjesmensen daar in Taiwan. Onderzoekers, veredelaars en telers uit de hele wereld grijpen TIOS ook aan om naar dat eiland af te reizen.

  Voor vakgenoten had de Taiwanese overheid (zij betalen ook de show) van alles georganiseerd. Op bijeenkomsten ging het over kwekersrecht en de nieuwste ontwikkelingen omtrent veredeling en sortiment. De internationale marktsituatie omtrent orchidee kwam ook uitgebreid aan de orde. Vanuit Japan, Mexico, Vietnam, Brazilië en Noord-Amerika waren sprekers aanwezig voor inhoudelijke input over teelt, sortiment, afzet en productie. Met phalaenopsis als hoofdgewas.

  Nederlandse inbreng was er via Hans van den Heuvel van Dümmen Orange. Hij vertelde op het congres over de kansen die de allernieuwste veredelingstechnieken bieden. Er valt nog veel te ontdekken en verbeteren want er is veel, heel veel variatie in orchidee. In Taiwan is bijna alles beschikbaar. Dat was ook te zien op de show. Telers en veredelaars die gaan vooral langs bij de kwekerijen, bloeiproeven en labs. Op zoek naar uniek materiaal en onderhouden van relaties.

  De jaren van onstuimige groei zijn voorbij voor de Taiwanezen, maar dat geldt ook voor Nederlandse vakgenoten die met phalaenopsis actief zijn. Groei zit nu vooral in andere markten. Of via nieuw, verbeterd sortiment. Taiwan is daarvoor een belangrijke bron, of je nou teelt of veredelt. De hele wereld weet dat, getuige de belangstelling begin maart. Een fascinerend krachtenveld.

  Dit is de Kijk op de Week uit het Vakblad voor de Bloemisterij nr. 12 van vrijdag 23 maart 2018.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties