Nieuw Brits noodplan Xylella

  Het Britse ministerie Defra heeft een nieuw noodplan gepubliceerd voor het geval Xylella in het Verenigd Koninkrijk wordt gevonden.

  In het noodplan legt Defra uit hoe de Britse autoriteiten reageren op een vondst van Xylella fastidiosa, en welke maatregelen er genomen worden. Het noodplan volgt op de nieuwe eisen aan de belangrijkste Xylella-waardplanten die het VK per 21 april heeft ingevoerd.

  Europese Commissie bespreekt Britse eisen

  Het VK moet zich dit jaar nog aan EU-regels houden. Het Britse noodplan omvat dan ook voornamelijk Xylella-maatregelen die ook andere EU-lidstaten moeten nemen (bij een vondst of een uitbraak); aangevuld met de nieuwe Britse eisen. Het noodplan is onderdeel van een algehele Britse strategie tegen insleep van schadelijke organismen.

  Nog voor de invoering tekende de Europese Commissie bezwaar aan tegen de Britse eisen, en vroeg alle EU-landen om hun mening. Dit wordt 25/26 mei besproken, laat de NVWA vanuit Brussel weten aan dit vakblad.

  Philaenus spumarius in lavendel, het meest voorkomende spuugbeestje in het VK en een van de belangrijkste insecten die Xylella kunnen overbrengen. Volgens Defra vormen alle lavendels een hoog risico op Xylella. Foto: Defra
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties