Samenwerking Fransen Orchideeën en Suphachadiwong Orchids

  Dendrobiumkwekerij Fransen Orchideeën in Maasland is een partnership aangegaan met veredelaar Suphachadiwong Orchids. Het Thaise bedrijf wordt voor de helft eigenaar van Fransen Orchideeën, dat zijn activiteiten onder dezelfde naam voortzet.

   

  Via het partnership willen beide bedrijven het marktaandeel van de Dendrobium Sa-nook vergroten. Op jaarbasis worden er in Nederland zo’n 1,7 miljoen stuks gemaakt, waarvan 1,2 miljoen door Fransen Orchideeën.

  Rico Fransen vertelt dat de samenwerking gebaseerd is op vertrouwen en het geloof van beide partijen in de potentie van de Dendrobium Sa-nook. „We denken dat de markt toe is aan een nieuwe impuls na de opmars van de Phalaenopsis. Een nauwere samenwerking dan die van leverancier en afnemer kan resulteren in een groter aandeel voor het merk Sa-nook in de markt voor bloeiende potplanten. Als partners kunnen we elkaar nog meer versterken.”

  Sortiment verbeterde afgelopen jaren

  Fransen Orchideeëen teelt op 4 hectare in Maasland en daar is 75% van de ruimte gevuld met Dendrobium Sa-nook (13 cultivars en enkele noviteiten).

  „De afzet gaat steeds minder met pieken en dalen en steeds meer jaarrond. Het sortiment heeft zich de afgelopen jaren sterk verbeterd. We garanderen een houdbaarheid in de huiskamer van minstens 7 weken.”

  Al twintig jaar exclusieve samenwerking

  Stekken van Suphachadiwong worden al zo’n twintig jaar exclusief opgekweekt bij Fransen Orchideeën en Zeurniet. Sinds zes jaar gebeurt dat onder de merknaam Sa-nook. De twee teeltbedrijven en verkooporganisatie Logico werken op het gebied van kweken en verkopen intensief met elkaar samen. Kwekerij Zeurniet blijft Dendrobium Sa-nook telen. Rico Fransen: „Wij vinden het heel belangrijk dat zij ook actief blijven met deze potplant. Samen komen je verder en kan je elkaar aanvullen als dat nodig is.”

  Unieke plantencollectie

  Het Thaise Suphachadiwong Orchids is handen van Thamlong en Heike Suphachadiwong en beschikt over een unieke plantencollectie. De verwachting is dat nieuwe aparte soorten orchidee door de samenwerking sneller hun weg haar het Europese continent weten te vinden. Fransen Orchideeën teelt al Dendrobium Berry Oda en de Paphiopedilum.

  Thai ook partner in vandakwekerij Ansu

  De orchidee Dendrobium veredelt het bedrijf in Thailand al veertig jaar als snijbloem en potplant. Een ander gewas van het bedrijf is Vanda, waarvoor Suphachadiwong Orchids sinds voorjaar 2019 een samenwerking heeft van Anco pure Vanda. Het fusiebedrijf heet Ansu, waarin beide partijen een belang hebben van 50%

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties