‘Slachting op klokken Royal FloraHolland’

  ‘Het is een slachting op de bloemenklok in Naaldwijk’ en ‘alles stort in op de plantenklok in Aalsmeer’ waren geluiden die de Bloemisterij optekende vanmorgen. Het coronavirus laat zich gelden op de vestigingen van Royal FloraHolland.

  In de plantenafmijnzaal in Aalsmeer was het erg rustig. Veel planten draaiden door. Ook op de bloemenklok was de prijsvorming heel slecht. In Naaldwijk hetzelfde beeld. De handel was matig, veel bloemen draaiden door. Met name tulp deed het slecht. Dit speelt al enkele weken en heeft meerdere oorzaken; naast afwachtende handel in verband met corona is er tevens overaanbod op de klok, vooral in de kleur geel. Astilbe en gentiaan waren vanochtend enkele uitzonderingen met redelijke prijzen.

  De gevolgen van de coronacrisis zijn in de sierteeltsector sterk merkbaar, laat Royal FloraHolland weten. De klokverkopen bij Royal FloraHolland laten in week 11 (vanaf 9 maart) 25% lagere prijzen zien. De veiling spreekt over een ongekend grote daling in meerdere productgroepen. De weggevallen vraag in Azië en nu ook Italië heeft grote impact.

  Kwekers met producten die populair zijn in Italië worden hard getroffen, dat geldt ook voor Italiaanse leden van Royal FloraHolland. Hun productie kon tot voor kort nog naar Nederland worden getransporteerd, maar dit is inmiddels veel lastiger. Handelsbedrijven die veel naar Italië exporteren zien hun verkoop volledig wegvallen. De consumptie van sierteeltproducten in landen waar het sociale leven tot stilstand komt zal sterk afnemen.

  Gisteravond riep Royal FloraHolland KOA-kopers op om de afmijnzaal zoveel mogelijk te mijden. De tribunes blijven vooralsnog open. Royal FloraHolland sluit niet uit dat op korte termijn de afmijnzalen alsnog sluiten. De veiling zet extra capaciteit in om alle kopers op KOA over te laten gaan. Ze verzoekt alle kopers dringend om de komende vier dagen over te gaan op KOA. Ook dit weekend kunnen KOA-aanvragen worden ingediend. Veilingmeesters herhaalde deze boodschap vanmorgen op de klokken. Op de banken in de afmijnzaal was een formulier te vinden met informatie over KOA.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties