Suriname wil zelf orchideeën gaan telen

  Tien jaar geleden liet een orchideeënexpert al doorschemeren dat Suriname de potentie heeft een volwaardig orchideeënproductieland te worden. Afgelopen weekend liet de Surinaamse Orchideeën en Sierteelt Vereniging (SOSV) een soortgelijk geluid horen. Volgens voorzitter Ireen Struiken-Zeeuw importeert Suriname nu nog veel bloemen, terwijl het land net zo goed haar eigen orchideeënproductie kan opzetten, zo meldt de Surinaamse krant De Ware Tijd.

  In Suriname groeien veel orchideeën in het wild, maar de bloemen worden verwaarloosd of als onkruid gezien. Als Surinaamse telers extra scholing en overheidssubsidie zouden krijgen, kunnen ze hun eigen orchideeën kweken en is import van de bloemen niet langer nodig. Die boodschap verkondigde orchideeëndeskundige Murray de La Fuente al in 2007 tijdens een bloemententoonstelling in Paramaribo.

  Afgelopen weekend stelde ook SOSV-voorzitter Struiken-Zeeuw tijdens een driedaagse bloemenbeurs in de Cultuurtuin in Paramaribo dat er in Suriname potentie is om voldoende bloemen te telen voor de eigen markt. „Je kunt klein beginnen en uitgroeien tot een groot bedrijf.” Er worden nog steeds veel bloemen geïmporteerd terwijl dat volgens haar in feite niet hoeft.

  Rozenteelt
  Overigens roept het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij al jaren dat het land minder afhankelijk moet worden van importproducten. Minister Soeresh Algoe zei in 2014 al tijdens een bezoek aan rozenkwekerij Surigreen dat niet wordt stilgestaan bij wat de sierteelt voor Suriname kan betekenen. Hij vindt dat Suriname eerst moet proberen de lokale markt te voorzien om vervolgens de stap naar bloemenexport te zetten.

  De SOSV, die volgend jaar veertig jaar bestaat, telt ongeveer tachtig leden. De organisatie wil de komende tijd meer lezingen houden over het telen van bloemen. Op het programma staan ook bijeenkomsten om ondernemers te motiveren met bloementeelt te beginnen.

  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Lilian Johanna
  Lilian Johanna
  3 jaren geleden

  Goede morgen.Ik vind het heel interessant om te stappen in de sierteelt.Alhoewel ik het eerder heb uitgeprobeerd.Dit zonder genoeg kennis van bloementeelt,waardoor het is mislukt.Ik snak naar een ander begin.Met behulp van deze organisatie zou ik verdere stappen willen ondernemen om een nieuw begin te maken.

  Lilian Johanna
  Lilian Johanna
  3 jaren geleden

  Goedenavond.Hoe kan ik bloemen importeren om te beginnen met bloementeelt.

  Anand
  Anand
  2 jaren geleden
  Antwoord aan  Lilian Johanna

  Hoi lilian , knap dat je geprobeerd heb. Ik woon zelf in nl en werk al heel lang bij dfg bloemen handel. Wij exporteren bloemen naar Engeland, en Eu landen. kom heel veel bij kijken als je bloemen wil importeren.