Leden VGB, FNV en CNV eens met nieuwe CAO Groothandel Bloemen en Planten

  Leden van VGB, FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen stemmen in met de nieuwe CAO Groothandel Bloemen en Planten. De nieuwe versie geldt van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2023. Eén van de afspraken: werknemers die onder deze CAO vallen, krijgen twee keer een loonsverhoging.

  VGB, FNV en CNV gingen op 22 september al akkoord en afgelopen woensdag ook hun leden. De loonsverhogingen gaan in op 1 maart 2022 en 1 maart 2023. Medewerkers in de groothandel gaan er beide jaren 2% op vooruit. De lonen gaan gelijk omhoog met de gemiddelde inflatie. Daarnaast gaat de vrijwillige 80/90/100-regeling van zes naar zeven jaar vanaf 1 januari 2022. Dat betekent dat werknemers die binnen zeven jaar met pensioen gaan, 80% werken, 90% loon krijgen en 100% pensioen opbouwen. Medewerkers vanaf 45 jaar kunnen nu bovenwettelijke vakantiedagen sparen. Maar dan moeten die wel daadwerkelijk worden gebruikt.

  Ook zijn er afspraken gemaakt over een reiskostenvergoeding. Iedereen die met eigen vervoer naar het werk gaat, krijgt 5 cent per kilometer. Dit geldt tot 30 kilometer voor een enkele reis, dus 60 kilometer heen en terug. Deze regeling geldt ook vanaf het nieuwe jaar.

  Voorstellen lagen ver uit elkaar

  Volgens FNV en VGB gingen de onderhandelingen moeizaam omdat de voorwaarden ver uit elkaar lagen. Zo waren ze het eerder niet eens over de loonsverhogingen. VGB wilde de vorige versie van de CAO Groothandel Bloemen en Planten uit 2019 voortzetten en lonen jaarlijks verhogen met 1,5%. De vakbonden wilden die met 2% verhogen. De werkgevers gaven eerder dit jaar aan dat de winstmarge tegenvalt door stijgende transportkosten, Brexit-kosten en andere onzekerheden in de sierteeltsector.

  De vakbonden en hun leden waren het er niet mee eens en vonden het tijd worden voor een betere CAO. De sierteelt herstelt snel van de coronacrisis, gaven leden aan. En door het personeelstekort in de sector werken zij langer door om het werk af te krijgen.

  Afgelopen woensdag brachten VGB, FNV en CNV de onderhandelingsresultaten uit. VGB zet binnenkort een nieuw cao-boekje online.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties