‘VK moet sierteelt erkennen als belangrijke sector’

  De Britse sierteelt- en retailsector is positief over de impact van de corona lockdown op de verkoop van planten, maar er zijn nog steeds zorgen over de impact van brexit. Het komt allemaal neer op vertrouwen, zegt James Barnes, voorzitter van Horticultural Trades Association. Zoals vertrouwen bij de Britse regering. „Die moet onze sector erkennen als belangrijk.”

  Verwacht u een no-deal?

  „Ik heb geen idee. En stel dat er geen deal komt, dan zal er geen positief gevolg zijn voor onze sector en voor de handel met de EU. Wat ik wel weet, is dat brexit onvermijdelijk zal leiden tot minder frictieloze handel in planten. Vanwege bioveiligheid komen er extra controles bovenop de algemene douane-controles. Bij het verhandelen zal plantgezondheid heel belangrijk worden. Per 1 januari 2021 moet iedere zending planten, zowel import als export, een fytosanitair certificaat en een plantenpaspoort nodig hebben.”

  Het Britse importtarief voor boomkwekerijproducten zal 0% zijn, maar snijbloemen 8%. Wat betekent dit voor Britse import en de prijzen op de Britse markt?

  „0% op boomkwekerijproducten is duidelijk positief. Behalve snijbloemen wordt er ook een tarief aan bloembollen gehangen. Ik weet niet of Britse klanten dan misschien meer moeten betalen voor sierteeltproducten. Ik verwacht dat de wisselkoers een grotere invloed zal hebben op de prijzen in de retailmarkt en de tuin- en landschapsmarkt. (..)

  Lees hier het volledige interview in het digitale magazine van de Bloemisterij.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties